Grönsaker i säsong – MAJ
previous post
Svenska rotfrukter är i säsong i stort sett hela året och är alltid ett bra val till matbordet.
Följ den svenska säsongen och välj närodlat, ekologiskt och frilandsodlat. Snart möter vi tider där vi kan njuta av värme och goda smaker av bl a svenska tomater, sparris, gurka, sallad, purjolök, bär, och svamp. Känner nästan smaken av röda solmogna jordgubbar av bara tanken på dem!
I väntan på allt grönt sommaren bringar är det ändå bäst att välja grönsaker som är i säsong. Välj alltså grönsaker som inte behöver transporteras långa vägar eller som växer i uppvärmda växthus.
Att äta enligt säsong, främst grönsaker från Sverige, i andra hand Nordeuropa och i tredje hand från Sydeuropa är en del av att vara klimatsmart. Välj råvaror odlade så nära dig själv som möjligt eller varför inte plocka själv i naturen. Just nu växer massor av maskrosor, nässlor och löktrav som jag plockar och mumsar i mig varje dag. Bäst av allt är att det är helt gratis!
På Naturskyddsföreningens sida kan du läsa:
“Under vintern är det bra att välja grövre grönsaker som vitkål, rödkål och morot istället för att slentrianmässigt välja sallad, tomat och gurka. 1 kilo morötter orsakar bara en femtedel så mycket växthusgaser som 1 kilo tomater. Därför är det bra att byta ut en tomat mot en morot ibland.”
Att njuta av grönsaker i säsong är bättre både för din plånbok och miljön. En vinnande kombo.
Hur hittar jag bra information om säsongsodling i Europa? Det vill jag lära mig och det ska jag läsa mer om.
Om du har tips och bra information så skriv gärna till mig.
Grillade rotfruktpommes, grädda på 200 grader i 20 min.
Rotfruktspytt, grädda på 200 grader i 20 min, eller stek i stekpanna.
Morot, betor, palsternacka, selleri och majrova – goda både råa och tillagade.
Nässlor och löktrav – fräs med lite lök och krydda med örtsalt. Mums!
Här är några recept med grönsaker i säsong maj månad – recept med kål och rotselleri. Justera recepten efter säsong.