Ät efter säsong och välj svenska grönsaker
Svenska rotfrukter är i säsong i stort sett hela året, det är alltid ett bra val att äta.
Följ den svenska säsongen och välj närodlat, ekologiskt och frilandsodlat. Snart möter vi tider där vi kan njuta av värme och goda smaker som svenska tomater, sparris, gurka, sallad, purjolök, bär, och svamp. Känner nästan smaken av röda solmogna jordgubbar.
Men i väntan på allt grönt sommaren ger oss är det bäst att välja grönsaker som är i säsong, grönsaker som inte behöver transporteras långväga eller grönt som växer upp i uppvärmda växthus.
Att äta enligt säsong och främst grönsaker från Sverige, i andra hand Nordeuropa och i tredje hand från Sydeuropa är klimatsmart. Välj råvaror odlade så nära dig själv, och bäst är mat du odlat själv såklart eller varför inte plocka i naturen. I naturen just nu växer massor av maskrosor, nässlor och löktrav, vi mumsar det varje dag. Allt helt gratis.
På Naturskyddsföreningens sida kan du läsa
“Under vintern är det bra att välja grövre grönsaker som vitkål, rödkål och morot istället för att slentrianmässigt välja sallad, tomat och gurka. 1 kilo morötter orsakar bara en femtedel så mycket växthusgaser som 1 kilo tomater. Därför är det bara att byta en tomat mot en morot ibland.”
Njut av grönsaker i säsong det är bättre både för din plånbok och miljön. En vinnande kombo.
Bra grönsaker i säsong i maj månad.


Hur hittar jag bra information om säsongsodling i Europa? Det vill jag lära mig och det ska jag läsa mer om.
Jag vill lära mig mer så har du tips och bra information skriv gärna till mig.

Grillade rotfruktpommes, grädda på 200 grader 20 min.

Rotfruktspytt, grädda på 200 grader 20 min, eller stek i stekpanna.

Morot, betor, palsternacka, selleri och majrova, goda både råa och tillagade.

Nässlor och löktrav, fräs med lite lök och krydda med örtsalt. Mums.
Här är några recept med grönsaker i säsong maj månad, recept med kål och rotselleri. Justera recepten efter säsong.
