Köttfärstårta till födelsedagen
Den bäste mannen fyllde år så jag fick bjuda på köttfärstårta eftersom att han inte äter söt tårta. Väldigt glad blev han ska ni veta! Han mumsade i sig köttfärstårtan med hemmagjord bearnaisesås med mycket aptit och glädje!
Flera lager och dekoration för köttfärstårtan
Jag gjorde tre lager med olika smaker och färger. Tänkte att det skulle bli ett grönt, ett orange och ett rödfärgat lager, men färgerna blev inte så starka som jag hade hoppats. Dekorerade med vackra ätliga maskrosor och ätbara ljus. 😊
Mums! Köttfärstårtan är som en köttfärslimpa men mycket roligare tycker jag. Om du har ett favoritrecept på köttfärslimpa kan du använda det och göra en liknande tårta istället.
Ny idé blev verklighet
Idén till tårtan började för några månader sedan då jag var på loppis och hittade en fantastisk turkos gratängform. Eftersom att jag redan köpt flera gratängformar på loppis behövde jag motivera inköpet för mig själv, för vem vill köpa onödiga saker? :)
Mina kreativa tankar började jobba, och plötsligt såg jag det framför mig; en köttfärstårta med orangefärgade morotsljus i den turkosa ugnsformen. Det skulle bli jättefint! Som ni säkert förstår var det efter denna vackra syn omöjligt att inte köpa ugnsformen. Det blev helt enkelt en måste-ha-sak, för vem vill inte bli firad med en köttfärstårta i turkos ugnsform?
En gratängform till olika nytta
De kreativa tankarna har nu även tänkt fram och lagat grönsakstårta och fisktårta. Det är oändligt vad du kan göra i en turkos ugnsform! Recept på fler tårtor kommer snart. Ingredienser till tårtan kan du improvisera själv, prova dig fram helt enkelt.
Om du inte har någon loppisfyndad gratängform går det lika bra med annan form också så klart. Här är ett exempel på en fin blå ugnsform från Cervera.
Tårtan är som en köttfärslimpa och lagad enligt Paleo, LCHF och AIP (Autoimmuna protokollet).

Ingredienser till tårta.

3 olika lager men olika färg och smak.

Jag plockade maskrosor och kirskål som jag använde som dekoration.
Tårtan blir såklart godare tillsammans med en liten sång.
Jag är så tacksam över att få dela min vardag med min finske man i 25 år nu! Han är alltid så glad, positiv, kärleksfull, kreativ, och stöttar mig alltid till 200%. Bäst helt enkelt! ❤️
Vill du även prova att göra mina supergoda olivbiffar? Här har du receptet till dem!

Köttfärstårta, en köttfärslimpa för kalas – Paleo LCHF AIP
Ingredienser

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och hacka 1 gul lök
Dela champinjonerna i mindre bitar.
Stek lök, 1 pressad vitlöksklyfta och champinjonerna mjuka i stekpannan med valfritt fett.
Tvätta och hacka löktrav och nässlor.
Lägg ⅓ av lammfärsen i en bunke och tillsätt 1 ägg, hackade nässlor och löktrav, den stekta vitlöken, champinjonerna och löken.
Krydda med oregano och örtsalt.
Blanda allt samman och tryck sedan ut det i en ugnsform.
Tvätta och riv moroten grovt med rivjärn.
Lägg ⅓ av lammfärsen i en bunke och tillsätt 1 ägg, riven morot.
Krydda med basilika och örtsalt.
Blanda allt samman och tryck ut det i en ugnsform ovan på bottenlaget.
Tvätta och riv rödbeta grovt med rivjärn.
Finhacka vitkål och rödlök.
Lägg ⅓ av lammfärsen i en bunke och tillsätt 1 ägg, rödlök, rödbeta och vitkål.
Krydda med rosmarin och örtsalt
Blanda allt samman och tryck sedan ut det i ugnsformen som topplagret.
Grädda i ugn på 175 grader ca 30-40 min
Dekorera med något fint, jag använde morot, rädisor, selleri, maskros och kirskål.
Servera med någon god sås du gillar och en sallad.
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och hacka 1 gul lök
Dela champinjonerna i mindre bitar.
Stek lök, 1 pressad vitlöksklyfta och champinjonerna mjuka i stekpannan med valfritt fett.
Tvätta och hacka löktrav och nässlor.
Lägg ⅓ av lammfärsen i en bunke och tillsätt 1 ägg, hackade nässlor och löktrav, den stekta vitlöken, champinjonerna och löken.
Krydda med oregano och örtsalt.
Blanda allt samman och tryck sedan ut det i en ugnsform.
Tvätta och riv moroten grovt med rivjärn.
Lägg ⅓ av lammfärsen i en bunke och tillsätt 1 ägg, riven morot.
Krydda med basilika och örtsalt.
Blanda allt samman och tryck ut det i en ugnsform ovan på bottenlaget.
Tvätta och riv rödbeta grovt med rivjärn.
Finhacka vitkål och rödlök.
Lägg ⅓ av lammfärsen i en bunke och tillsätt 1 ägg, rödlök, rödbeta och vitkål.
Krydda med rosmarin och örtsalt
Blanda allt samman och tryck sedan ut det i ugnsformen som topplagret.
Grädda i ugn på 175 grader ca 30-40 min
Dekorera med något fint, jag använde morot, rädisor, selleri, maskros och kirskål.
Servera med någon god sås du gillar och en sallad.