Avokadogojs
Ingredienser

Gör så här
Lägg alla ingredienser i en skål.
Mixa med en stavmixer. Späd eventuellt med mer vatten till en lagom konsistens.
Smaka av med örtsalt.
Ingredienser
Instruktioner
Lägg alla ingredienser i en skål.
Mixa med en stavmixer. Späd eventuellt med mer vatten till en lagom konsistens.
Smaka av med örtsalt.
Supergod avokadoröra som dipp eller sås
Denna supergoda avokadoröra fungerar fint som både dipp och sås. Det som är lite ovanligt i detta receptet är att vi lägger till grönkål eftersom att jag tycker det ger en väldigt bra balans, smak och en boost med C-vitaminer. Hoppas att du också gillar det!
Ursprung
Avokado, eller alligatorpäron som den också kallas, är en frukt och art i familjen lagerväxter som är en tropisk växtfamilj och växer framförallt i Sydostasien och Sydamerika. Två otippade släktingar till avokadon är kanel och sassafras tycker jag eftersom att jag inte förknippar dem med varandra alls! Vild avokado växer från norra Mexiko och ända ned till Anderna kring Chile och Argentina. Nu för tiden odlas frukten på många ställen i världen och även i Europa finns det gott om dem. Nederländerna och Spanien är de största exportörerna av avokado från vår kontinent som hamnar tätt efter Mexiko som leder världsexporten av avokado.
Växten
Avokadon kan växa upp till 20 meter med sina 12-25 centimeter långa blad. Den klarar absolut inte frost och trivs därför toppen i tropiskt klimat. Namnet avokado kommer från aztekernas språk och ordet ahuacatl som bokstavligen betyder testikel vilket syftar på fruktens form. Ahuacatl blev till aguacate på spanska och efter några steg till i språkevolutionen fick den slutligen namnet avokado på svenska. Ett normalt avokadoträd ger ungefär 120 avokadofrukter per år – det är ju helt fantastiskt tycker jag!
En populär frukt
Världen över har den totala avokadoproduktionen ökat från 2.7 till 8.0 ton per år mellan 2010 och 2020! Man kan lugnt säga att frukten blivit alltmer populär på den senaste tiden. Kanske tack vare att japansk (sushi m m) och mexikansk mat som innehåller mycket avokado, blivit mer och mer populära utanför sina egna kulturer. Själv gör jag inte bara avokadoröra utan använder den till mycket annat; i sallad, som substitut för smör eller varför inte i tacos.
Näringsvärde
Avokadon gör min avokadoröra till en väldigt nyttig rätt. Bland annat innehåller en portion på 100 gram (ungefär en halv avokado) 20 % naturligt fett, 2 % protein, 2 % kolhydrater, 5 % fiber och 600 mg kalium (20 % av RDI för kvinnor). Den är rik på vitaminerna C, A, B6, B5, E och magnesium.
Hälsofördelar med avokado
Som med det mesta från växtriket kan man även med avokadon räkna med en del hälsofördelar. Några exempel är att den hjälper kroppen att balansera blodfetter (kolesterol), bidrar med antioxidanter och är bra för hjärtat. Extra bra är den för veganer och vegetarianer tack vare att den är rik på vitamin A som annars mest finns i animaliska fetter.
Intressant och roligt är det att veta lite mer om de ingredienser man använder och äter, hoppas att du också lärde dig något nytt om avokadon!
Här bjuder jag på ett recept på kycklingsallad och avokadoröra!
5 comments
Gott med avocadogojs såsen dock hade jag blivit glad om min mixerstav hade fungerat. Får fixa en ny eller helst begagnad på loppis.
I väntan på att du hittar en funkar det att mosa med gaffel 🙂
Ha det så fint Tina
[…] Avokadogojs, super god sås […]
[…] Avokadogojs, super god sås […]
[…] Avokadoröra – supergod sås! […]