Älggryta med kantareller
På hösten finns det få saker som slår en riktigt god älggryta med kantareller. Jag tycker att matlagningen få ta mer tid på hösten och njuter oftare av både långkok och mustiga grytor. En älggryta som fått stå på långkok med kött från svensk skog och mark är riktig lyxmat. Att jag hade lyckan att kunna använda egenplockade kantareller i min älggryta förhöjer smaken, jag hade plockat både gula kantareller och trattkantareller i skogen. Grytan är mjölkfri och lagad enligt Paleo och Autoimmuna Protokollet ( AIP).
Varför jag gillar älgkött
Köttet jag äter skall ha etisk kvalitet, älgkött och annat viltkött är naturligt ekologiskt och kommer från fria djur som lever och frodas i svenska skog och mark. Att älgen lever ett naturligt liv i det fria är en bra utgångspunkt både för att det är hållbart och köttet blir gott.
Älgen skogens konung
Älgen förtrollar folk från hela världen och det är väl inte så konstigt med tanke på dess skönhet och storlek. Den är Sveriges största djur och Europas största hjortdjur.
- Väger 200-550 kg, och kan mäta upp till 2 m i mankhöjd. Älgtjurar är i genomsnitt 20 procent större än älgkor.
- En vuxen älg äter 6-10 kg föda per dygn under vintern. På sommaren ca 2-3 gånger mer än vintertid.
- Äter kvistar och löv från träd samt buskar, ris, örter och gräs.
- Älgkon är dräktig i åtta månader och föder en eller två kalvar.
Njut av din älggryta, ät den i naturen!


Ta med dig grytan ut i skogen på picknick! Har du följt mig ett tag på Instagram så har du säkert sett att jag gillar äta ute i naturen. Det sker oftast ganska spontant, jag längtar ut i naturen och packar ner mat i ryggsäcken eller i picknickkorgen och dra ut i naturen. Det skall vara enkelt, jag tittar in i kylskåpet tar det som finns, ibland blir det rester. Det är lyx att äta ute i naturen, bättre restaurang får man leta efter.
Förra helgen packade jag picknickkorgen med tallrikar, bestick, servetter och från kylen tog jag rester av älggryta och kantareller. Jag och min man gick vi ca 200 meter hemifrån, vi har ett fint litet berg nära. Därifrån har vi utsikt över både natur och staden. Vi stekte kantareller och värmde älggrytan på vår bärbara gasolspis.
Omgiven av alla vackra höstfärger smakade älggrytan smakade magiskt gott.
Brukar du äta ute i naturen? Har du någon fin upplevelse att dela med dig av?
Har du inget älgkött men hittar goda trattkantareller i skogen kan du laga en god sås med dem, recept finns HÄR

Älggryta Paleo, LCHF och AIP
Ingredienser

Gör så här
Skär köttet i mindre bitar. Bryn köttet i talg/ghee i omgångar i en stekpanna, lägg över köttet i en gryta.
Finhacka lök och vitlök och stek den genomskinlig.
Lägg över löken i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över skyn i grytan.
Tillsätt 5 dl buljong/vatten, balsamvinäger, timjan, rosmarin och lagerblad. Fyll eventuellt på med mer vatten så att det täcker köttet. Låt det koka sakta tills köttet är mört, ca 1 - 2 timmar.
Dela kantarellerna i mindre bitar. Stek dem i talg/ghee i en stekpanna. När grytan är färdig tillsätt svampen och smaka av med salt och eventuellt mer timjan.
Ingredienser
Instruktioner
Skär köttet i mindre bitar. Bryn köttet i talg/ghee i omgångar i en stekpanna, lägg över köttet i en gryta.
Finhacka lök och vitlök och stek den genomskinlig.
Lägg över löken i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över skyn i grytan.
Tillsätt 5 dl buljong/vatten, balsamvinäger, timjan, rosmarin och lagerblad. Fyll eventuellt på med mer vatten så att det täcker köttet. Låt det koka sakta tills köttet är mört, ca 1 - 2 timmar.
Dela kantarellerna i mindre bitar. Stek dem i talg/ghee i en stekpanna. När grytan är färdig tillsätt svampen och smaka av med salt och eventuellt mer timjan.
Älggryta Paleo, LCHF och AIP
Ingredienser

Gör så här
Skär köttet i mindre bitar. Bryn köttet i talg/ghee i omgångar i en stekpanna, lägg över köttet i en gryta.
Finhacka lök och vitlök och stek den genomskinlig.
Lägg över löken i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över skyn i grytan.
Tillsätt 5 dl buljong/vatten, balsamvinäger, timjan, rosmarin och lagerblad. Fyll eventuellt på med mer vatten så att det täcker köttet. Låt det koka sakta tills köttet är mört, ca 1 - 2 timmar.
Dela kantarellerna i mindre bitar. Stek dem i talg/ghee i en stekpanna. När grytan är färdig tillsätt svampen och smaka av med salt och eventuellt mer timjan.
Ingredienser
Instruktioner
Skär köttet i mindre bitar. Bryn köttet i talg/ghee i omgångar i en stekpanna, lägg över köttet i en gryta.
Finhacka lök och vitlök och stek den genomskinlig.
Lägg över löken i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över skyn i grytan.
Tillsätt 5 dl buljong/vatten, balsamvinäger, timjan, rosmarin och lagerblad. Fyll eventuellt på med mer vatten så att det täcker köttet. Låt det koka sakta tills köttet är mört, ca 1 - 2 timmar.
Dela kantarellerna i mindre bitar. Stek dem i talg/ghee i en stekpanna. När grytan är färdig tillsätt svampen och smaka av med salt och eventuellt mer timjan.