En nyttigare Paella på blomkål
Detta recept bjuder på en nyttigare Paella på blomkål där vi byter ut det klassiska riset mot blomkålsris. En annorlunda men minst lika god Paella för den som vill hålla nere kolhydraterna och äta lite nyttigare. Denna gång blev det en solgul kall paella med skaldjur. Jag älskar smaken av saffran och maten blev både vacker och god!
Jag tänkte först laga saffransmos men ville inte mixa blomkålen med mixer, istället mosade jag den kokta blomkålen med en potatisstomp. Den blev lite grovt mosad så blomkålsris är nog den bästa beskrivningen på vad det blev. Jag håller just nu på att laga och fota tillbehör som du kan ha till kött, fisk eller kyckling. Efter min fotosession hamnade blomkålen i kylen och när vi smakade på den kalla gula blomkålen dagen efter smakade den som godis och jag blev sugen på att ha räkor till, så därför blev det en kall skaldjurspaella.

Till paellan gjorde jag en grön sås på kirskål och mynta från vår trädgård som faktiskt blev riktigt god. Kirskål, citron och mynta visade sig fungera bra tillsammans.
Såsen smakade bra ihop med saffransmaken. Den gula saffranen är supernyttigt, vilket jag har skrivit om förut och du kan läsa om det här.



BLOMKÅL
Blomkålen är en väldigt god kålsort. Jag gillar den både rå och tillagad och den är extra bra när du äter lågkolhydratskost.
Kom ihåg att äta blasten! Mitt blomkålshuvud vägde 800 g och då utgjorde blasten 300 g, så det sitter minst sagt mycket mat i blasten.
Vi äter de finaste bladen råa och de grövsta bladen river jag eller strimlar och steker.


Min solgula paella är lagad enligt Paleo och AIP, Autoimmuna Protokollet och LCHF – en kost med naturliga råvaror som är bra för ditt blodsocker. Naturliga råvaror som din kropp ursprungligen är anpassad till att äta. Antiinflammatorisk kost som gynnar hälsan!
Anpassa mängden fett efter vad din kropp har för behov.

Paella på blomkål, räkor och musslor – Paleo – LCHF – AIP
Ingredienser

Gör så här
Dela blomkålen i mindre bitar även de grövsta blomkålsbladen (använd späda blad som sallad) och koka i saltat vatten ca 15 min.
Häll av vattnet och mosa blomkålen grovt med kokosgrädden, saffran och vitlök, smaka av med örtsalt.
Skiva rödlök och morot.
Mixa alla ingredienser till såsen och smaka av med örtsalt.
Lägg blomkålen på en tallrik och dekorera med räkor, musslor, morot, blomkålsblast och pressa lite citron över maten. Servera med den gröna såsen.
Ingredienser
Instruktioner
Dela blomkålen i mindre bitar även de grövsta blomkålsbladen (använd späda blad som sallad) och koka i saltat vatten ca 15 min.
Häll av vattnet och mosa blomkålen grovt med kokosgrädden, saffran och vitlök, smaka av med örtsalt.
Skiva rödlök och morot.
Mixa alla ingredienser till såsen och smaka av med örtsalt.
Lägg blomkålen på en tallrik och dekorera med räkor, musslor, morot, blomkålsblast och pressa lite citron över maten. Servera med den gröna såsen.