Jag har en del ätbara blommor i min trädgård och igår plockade jag några av de sista som fanns kvar för denna säsong. Den lilla blåa gurkörten har tacksamt blommat hela sommaren. 💙
Kanske hinner någon mer blomma slå ut innan frosten kommer. Jag tvivlar på det men vi får väl se. Ibland kan de överraska en!
Gurkörten frösår sig själv rikligt varje år mellan våra stenplattor i trädgården.
Den kräver inget av mig men ger mig desto mer. Små vackra blå blommor är en ren njutning för mina ögon och de passar så bra till alla maträtter.
Mina ätbara blommor fick igår dekorera min frukostomelett ihop med krasse, tomater och lite spenat från trädgården. Till det hemmaodlade hade jag köpta polkabetor, nitritfri ekologisk bacon och goda ekologiska ägg med så vacker stark gul färg.
En viktig ingrediens för en bra frukost är vackra färger på tallriken och tygerna tycker jag. 💕
Har du någon liten blomma som växer i din trädgård under hela sommaren som du gillar lite extra?
Ha en fantastisk dag 😘
Allt på bilden är #loppisfynd förutom maten då 😂
Lite om ätliga blommor
Det finns många sorters ätliga blommor och några vanliga är exempelvis blåklint, lavendel, ros, och tagetes. Fler blommor än vi oftast tror går att äta och passar utmärkt att ha i sallad eller soppor. På vissa blommor kan man äta; hela frön, blomma och blad, medan andra bör man bara äta själva kronbladen på.
Här är några exempel på ätbara blommor som finns i Sverige – de är många fler än jag hade trott:
Begonia
Blåklint
Gräslöksblommor
Gullviva
Gurkört
Gökärt
Kamomill
Blomkrasse
Kryddtagetes
Lavendel
Malva
Maskros
Mjölkört
Pensé / viol
Ramslök
Ros
Ringblomma
Rödklöver
Röllika
Syren
Pumpablomma
Älgört / Älggräs
Ängssyra
Lika intressant som det är att lära sig om ätliga blommor är det även en bra idé att veta om de giftiga. Några exempel på giftiga blommor är:
Belladonna
Besksöta
Bolmört
Jätteloka
Liljekonvalj
Moses brinnande buske (Obs: kan förväxlas med mjölkört. Dock har mjölkört en starkare lila färg än Moses brinnande buske.)
Gullregn
Vallmo (Dock är t ex vallmofrön ätbara och är vanliga att ha i kakor, framförallt i östra Europa och används även in bakverk och matlagning i södra Asien.)
Odört
Obs: Folk med njurproblem bör undvika oxalsyra som finns bland annat i mangold, spenat, betor, rucola, rabarber, blast från betor, harsyra och ängssyra. Mjölk kan man dock dricka för att neutralisera oxalsyran.

Bild ovan är på mjölkört som är ätlig och inte giftig. Källa: hemomkringvandring.se

Bild ovan: Moses brinnande buske, ej ätlig, giftig för människan. Källa: giftinformation.se/vaxtregister/moses-brinnande-buske/