Härliga kycklingbiffar med smak av lime och saffran!
Här kommer ett fint recept på supergoda kycklingbiffar med smak av lime och saffran som är perfekta att laga dubbel sats av och ta med i lunchlådan eller lägga i frysen för senare tillfälle.
Biffarna serveras med guldgult blomkålsris som är ett gott, näringsrikt och mättande tillbehör. Jag väljer blomkålsris eftersom att den har färre kolhydrater än vanligt ris och är ett bra alternativ för dig som äter lågkolhydratskost. Recept till blomkålsris hittar du här.
Ifall du är såsälskare rekommenderar jag en god avokadosås till kycklingbiffarna som är ett bra alternativ om du äter enligt LCHF och vill ha en fetare sås. Receptet till såsen finns här.
Detta recept är mjölk- och äggfritt, lagat enligt paleo-, lågkolhydratskost och det autoimmuna protokollet.
Kycklingbiffar med saffran och lime
Ingredienser
Gör så här
Finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i en stekpanna tillsammans med saffran och fett.
Blanda stekt lök, kycklingfärs, limejuice, limeskal, färsk koriander, ingefära och örtsalt i en skål. Forma till 8 biffar. Lättast är det att forma biffarna med blöta händer.
Stek biffarna på låg värme i en stekpanna med fett eller lägg dem i en ugnsform och grädda i ugn på 175 grader ca 15-20 min. Grädda till en innertemperatur på 72°C så får du saftiga kycklingbiffar.
Ingredienser
Instruktioner
Finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i en stekpanna tillsammans med saffran och fett.
Blanda stekt lök, kycklingfärs, limejuice, limeskal, färsk koriander, ingefära och örtsalt i en skål. Forma till 8 biffar. Lättast är det att forma biffarna med blöta händer.
Stek biffarna på låg värme i en stekpanna med fett eller lägg dem i en ugnsform och grädda i ugn på 175 grader ca 15-20 min. Grädda till en innertemperatur på 72°C så får du saftiga kycklingbiffar.
Lite om saffran
Saffran är en mycket populär krydda och är även den dyrbaraste av alla kryddor i världen. Den kommer från pistillmärken i saffrakrokus och kräver minst 100 000 – 150 000 krokusar för att utvinna endast 1 kilo torkad saffran. Årligen produceras 300 ton saffran varav 95% kommer från Iran, följt av Spanien, Indien, Grekland, Azerbajdzjan, Marocko och Italien. Kvaliteten varierar och därmed även priserna – man får räkna med mellan ca 7 000 och 76 000 kronor per kilo och ett genomsnittspris på 15 000 kronor i västvärlden. Färgmättnad, elasticitet, färskhet och helhet är några av aspekterna som synas vid prissättning. Vanligtvis anses den allra finaste saffran komma ifrån Qaen i Iran, Kashmir och L’Aquila.
Används i många kök
Saffran används gärna i flera olika rätter som t ex paella, risotto, bouillabaisse och andra goda grytor. Den används även till olika brödsorter. Tidigare penslade man bullar med saffransvatten medan man idag hellre har saffran inuti degen. I Sverige känner man bäst till saffran genom de traditionella lussekatterna och den gotländska saffranspannkakan.
Doften beskrivs ofta att ha toner av honung, gräs- eller höarter och även smaken är också något höartad bitter. Kryddan är väldigt vanlig i Asien, inte bara till maträtter men tillsätts även i likörer och konfektyr.