God blomkålshummus, gjord på blomkål istället för kikärtor.
Den blev en supergod och väldigt lik “vanlig” hummus fast en variant som är enligt Paleo och LCHF.
Vad är “vanlig” hummus?
Hummus består av kikärter, sesampasta (tahini) och olivolja, smaksatt med vitlök, spiskummin och citronjuice. Hummusen kommer från Mellanöstern där den är stor del av mattraditionen sedan åtminstone medeltiden. Den är även populär i hela Medelhavsregionen men även i västvärlden. Kikärtsrörans namn på arabiska är hummus bi tahīna som betyder ”kikärter med sesampasta”.
Jag tycker smaken och konsistens på min hummus blev lika god som vanlig hummus. Vi åt den med sallad och köttbullar som jag kryddat med saffran och ingefära vilket blev en väldigt bra kombination.

Du kanske undrar varför jag gjorde hummus på blomkål?
Jag använde blomkål istället för bönor eftersom att man inte äter baljväxter inom Paleo- och LCHF-kost. Bönor och linser innehåller en del antinutrienter som skyddar växtens frö mot angrepp eller från att bli uppätet. Det är fröets skal som innehåller antinutrienter, bland annat lektiner, enzymhämmare och fytinsyra. Det är ämnen som påverkar absorption och nedbrytning och försämrar helt enkelt ditt näringsupptag. Du kan minska antinutrienterna genom lång blötläggning och lång kokning.
Inom LCHF/lågkolhydratkost äter man inte bönor och linser då de innehåller mer kolhydrater än grönsaker och är därför inga bra alternativ, särskilt inte om du äter strikt LCHF diet.
Tillbaka till min hummus
Jag har alltid gillat hummus för att tahini och spiskummin är mina favoriter och är de kryddorna som smakar mest i hummusen. Eftersom att röran passar till allt möjligt har jag börjat göra den väldigt ofta!
Tror den passar perfekt till grillat i vår och sommar. Nu längtar jag efter solen och värmen, det är så härligt att både laga och äta maten utomhus.
För mer inspiration kan du följa mig på Instagram @colorfulhealth.se
Älskar du såser och röror så finns det mer på min blogg länk här.

Blomkålshummus
Ingredienser

Gör så här
Sätt ugnen på varmluftsfunktion 175 grader
Skölj och dela blomkålen i mindre bitar (använd även blasten)
Lägg blomkålen på en ugnsplåt och grädda den i ugnen ca 20-25 min
Låt blomkålen svalna.
Lägg alla ingredienser utom vatten och örtsalt i en bunke. Mixa tills det blir slätt, tillsätt eventuellt lite vatten för lösare konsistens.
Smaka av med örtsalt.
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på varmluftsfunktion 175 grader
Skölj och dela blomkålen i mindre bitar (använd även blasten)
Lägg blomkålen på en ugnsplåt och grädda den i ugnen ca 20-25 min
Låt blomkålen svalna.
Lägg alla ingredienser utom vatten och örtsalt i en bunke. Mixa tills det blir slätt, tillsätt eventuellt lite vatten för lösare konsistens.
Smaka av med örtsalt.
3 comments
Hej! Receptet är fel och det står att det är för Saffranskokosbollar. Skulle gärna se AIP hummusens recept 🙂
Hej Tack för att du sa till nu är det rätt recept. Receptet är Paleo och LCHF men tyvärr inte AIP, då den innehåller tahini och spiskummin. Du får prova göra den utan de kryddorna och med färsk koriander.
[…] Blomkålshummus, Paleo och LCHF supergod […]