Gul paleogröt med kokos
Idag blir det gul paleogröt till middag! Sverige spelar fotboll och jag tänkte det vore kul att laga något blågult med röda jordgubbar som dekoration och påminner om svensk sommar. Jag delar min blågula koksgröt med saffran för färgen skull. Blandar ägg, kokosgrädde, kokosmjöl och mandelmjöl – en väldigt enkel rätt att laga. Det blev en favorit i repris inför vår nationaldag också då det var lika passande med denna fina Sverigegröt som jag kallar den.
Lite om kokos
Kokosnöt växer på kokospalm som blir ca 20-30 meter höga och växer i tropiskt klimat och trivs särskilt vid kusten. Frukten på palmen, alltså kokosnöten, utvecklas i grupper om 10-20 stycken i toppen och mognar när som helst under året. Nöten väger upp till 3 kg.
Användning av kokos
Det finns otroligt mycket man kan göra med både kokosnöten men även resten av plantan. Stammen används ofta som virke och bladen flätas till tak och väggar till hyddor. Blommornas nektar används i palmvin och palmsocker. Av det rufsiga fiberhöljet kring nöten gör man t ex mattor, rep och borstar. Av nötskalet görs skålar, smycken, dekoration och annan konst.
Frövitan, även kallad kopra, är väldigt näringsrik och det är den delen som ger den goda smaken och doften. Man pressar den till kokosnötsolja som vidare används till tvål, margarin och kokosfett.
Vi använder kokosen i två olika former. Dels när den är grön plockas den från palmen, kyls ned och sedan skär man hål i den och kan dricka det goda kokosvattnet. Naturligare blir det inte! Det är vanligt att de säljs så på gator och torg i tropiska länder.
Om man istället låter nöten hänga tills den trillar ned själv och skrumpnar blir den till slut brun och betydligt hårdare. Det är när den är i denna form, kallad torr kokosnöt, som vi knackar sönder den och kan äta det vita innehållet och göra kokosmjölk, grädde och annat gott med. Jag använder ofta kokosgrädde och mjölk i matlagning för fettet, näringen och den goda smakens skull.
Namn och ursprung
Det är inte helt klart vart namnet coco kommer ifrån. En teori är att det kommer från ordet macaco som betyder apa på portugisiska och förknippas med skepnaden av apans huvud. Det kan även vara från latinets coccum som betyder kärna eller kokkos från grekiskan som betyder bär eller frukt.
Troligtvis härstammar kokospalmen från Sydamerika och södra Afrika som långt tidigare var sammanlänkade och formade den stora kontinenten Gondwana. Idag växer den lite överallt i världen och i Europa blev den känd på 500-talet. Största exportörerna av kokos är i ordning Indonesien, Filippinerna, Indien, Brasilien och Sri Lanka.
Plantering och skötsel
När man planterar kokospalmer låter man nöten ligga tills den skjuter ut skott och sedan planterar man den på en passande plats. Det tar runt tio år innan en ny kokospalm bär frukt, men det är värt väntan då den sedan kan producera massor av nötter under hundra år. Vill man ha plantan som dekoration i inomhusmiljö kan man inte räkna med att den ger blommor eller frukt. Den blir oftast inte heller lika gammal som när man låter den stå ute i tropisk miljö. Kokospalmen behöver mycket solljus och extra växtbelysning där den odlas i växthus.
Under sommarperioden är det viktigt att den får mycket vatten så att den inte torkar ut, men man får heller inte vattna för mycket. Under vinterhalvåret är det avgörande att låta jorden torka mellan vattningarna. Växten gillar att duscha i ljummet vatten så ofta som möjligt. En vanlig sprayflaska eller ett dusch-huvud på vattenslangens ända funkar fint till det. Det är bra att ge den näring varannan vecka. Undvik att utsätta palmen för kyla eller drag.
Saffrans gul paleogröt
Ingredienser

Gör så här
Blanda allt samman i kastrull och värm försiktigt under omrörning till lagom konsisten
Ät tillsammans med kokosflingor, kanel, kardemumma och lite bär.
Ingredienser
Instruktioner
Blanda allt samman i kastrull och värm försiktigt under omrörning till lagom konsisten
Ät tillsammans med kokosflingor, kanel, kardemumma och lite bär.
1 comment