Pumpasås med beasmak
Här kommer mitt recept på en riktigt härlig pumpasås med smak av bearnaise! Riktigt gott till grillat nötkött, kyckling eller kalkon.
Lite om pumpan
Min härliga pumpasås är gjord på den fina stora orange frukten från Amerika som på latin heter den Cucurbita maxima, Curcubita pepo och Curcubita moschata. De är de tre mest förekommande arterna inom familjen gurkväxter som vi vardagligt kallar för pumpa.
Traditionellt sett odlas de avlånga sorterna i Sverige och kallas oftast för syltpumpa. Det finns väldigt många typer av pumpa, allt från små dekorationspumpor till jättepumpor på hundratals kilo.
Fin till högtid
Som du säkert vet har pumpan en egen högtid, nämligen Halloween som firas stort i USA men numera även i många andra länder. Halloweenpumpan brukar vara en sort från Curcubita pepo eller vinterpumpa Curcubita maxima. Sorten heter mer specifikt Tom Fox vilket är namnet på fröerna. Pumporna används som dekoration men är även ätbara och har en söt smak. När du gröpt ur din Halloweenpumpa kan du äta upp innehållet och använda till exampelvis soppa, paj eller andra efterrätter.
Näringsfylld och långvarig
Pumpor kan förvaras i svalt utrymme under några månader. 100 g pumpa innehåller ungefär 24,5 kcal och 9 mg vitamin C. Den är även rik på vitaminerna A, B1, C och E.
Odling
Pumpan (Cucurbita pepo / Tom Fox) förodlas i april-maj, direktsås i maj-juni och växer helst i södra Sverige där jorden är varm (+15°C) och bördig. Den behöver mycket vatten och näring under hela växtperioden för att bli stor och stark. Blomning och skörd sker mellan augusti och oktober. En fullmogen pumpa väger cirka 5-10 kilo.
Massor av pumpa!
Hela 883 000 ton pumpa producerades i USA under 2014 och samma år fick vi 2 100 ton i Sverige. I Sverige innebar det en ökning på nästan det dubbla jämfört med tre år tidigare (1 100 ton).
Rekordstora pumpor!
De riktigt stora pumporna på flera hundra kilo kommer oftast från Atlantic Giant som har satt många världsrekord. Varje år under månadsskiftet mellan september och oktober hålls Sverige Mästerskap i pumpaodling på Solberga Gård i samband med Ölands Skördefest. Under åren 2006 – 2008 har den segrande pumpan vägt över 500 kilo. Det blir mycket pumpasås på dem!
Här får du ett fint recept på nötfärsbiffar med pumpasås (enligt paleo, LCHF och AIP).

3 comments
[…] Pumpasås […]
[…] Pumpasås Paleo – LCHF – AIP […]
[…] Pumpasås Paleo – LCHF – AIP […]