Då blev det dags att laga ugnsbakade grönsaker med härligt ostig smak. Det är ett mycket enkelt recept som i princip vem som helst kan göra.
När man tager vad man haver 🙂 Idag gjorde jag en utgrävning ur mitt kylskåp. På botten i en av lådorna låg det några gamla grönsaker som behövdes tillagas och ätas upp på en gång eller kastas på komposthögen. Jag hittade en trött, mjuk och hängig blomkålsbit och under den tittade en gammal skrynklig kålrot fram, och båda ropade rädda mig, rädda mig! Givetvis fick jag göra något med dem, så jag bestämde mig för att lägga dem på en plåt i ugnen, och jag måste säga att dessa övergivna grönsaker blev supergoda ugnsbakade!
De varma grönsakerna ihop med en fräsch rödlök blev supergod plåtmat. Hemligheten till varför det blev extra gott låg i kryddningen – jag kryddade blomkålen med näringsjäst och örtsalt för att ge den mer karaktär, vilket blev väldigt lyckat.
Gillar du näringsjäst och brukar du använda det i din matlagning? Eller har du aldrig smakat?
Näringsjäst (Nutritional Yeast) är inaktiverad jäst och ett naturligt B-vitamintillskott. Använder du den som krydda har den en unik umamismak som påminner om ost. Har du inte provat tycker jag absolut att du skall göra det.
Receptet är lagat enligt Paleo, AIP och LCHF.
Till grönsaker är det gott med olivbiffar, recept på biffar finns här.


Så här gör du:
Öppna kylskåpet och plocka fram de grönsaker som ser tröttast ut.
Tvätta, skala och skär upp grönsakerna och lägg dem sedan på en ugnsplåt.
Krydda med några matskedar näringsjäst och örtsalt. (Jag kryddade endast blomkålen med näringsjäst).
Ringla på olivolja.
Grädda i ugnen på 175 grader under ca 20-30 min.
Enklare, godare och nyttigare kan det inte bli! Fint ser det ut med kan jag tycka.
Till efterrätt rekommenderar jag rabarberpaj! Här kan du se mitt fina recept.
3 comments
[…] Ugnsbakade grönsaker med ostig smak […]
[…] Ugnsbakade grönsaker med ostig smak […]
[…] Ugnsbakade grönsaker med ostig smak […]