Gillar du omelett?
Jag tycker omelett är den bästa frukosten, just nu i alla fall! Idag åt jag min goda omelett direkt ur stekpannan medan jag satt på trappan ut mot trädgården. Bättre kan det inte bli! 🙂
Tycker den blev extra god idag då jag även hade i lite bacon, champinjoner och två körsbärstomater kryddade med vitlök, salt, peppar och lite färsk oregano från trädgården.
Jag äter ju ketogenkost just nu. Finn uträkning från kostbevakningen i receptet nedan. Jag försöker äta 60 g protein och fett E% 80.

Omelett med bacon och champinjoner
Ingredienser

Gör så här
Stek bacon, champinjoner och vitlök, lägg sedan i tomater fräs runt och lägg sedan på tallrik.
Knäck ägg blanda med lite vatten, salt och peppar
Smält ghee eller kokosolja i stekpannan och stek omeletten
Dekorera omeletten med avocado, oliver och baconröran
Ingredienser
Instruktioner
Stek bacon, champinjoner och vitlök, lägg sedan i tomater fräs runt och lägg sedan på tallrik.
Knäck ägg blanda med lite vatten, salt och peppar
Smält ghee eller kokosolja i stekpannan och stek omeletten
Dekorera omeletten med avocado, oliver och baconröran
Lite om omelett
Omeletten kommer ursprungligen från Mellanöstern och man tror att den spridit sig till Europa via de nordafrikanska länderna. Den har olika skepnader och flera länder har sitt egna traditionella tillagningssätt. Exempelvis tortillan i Spanien som är en bondomellet där man lägger till strimlad eller småhackad kokt potatis och lök. Den italienska frittatan påminner om tortillan men man lägger även till ost, kött eller grönsaker samt örter och kryddor.
I Frankrike rullar man ihop omeletten och ser till att den får ett slätt yttre medan den innanför är fuktig och krämig. Ordet omelette kommer från franskan och bildades ur det gammalfranska ordet amellette under 1500-talet som betyder platta.
Rekordstor omelett
År 1994 sattes rekordet på en 128,5 m² stor omelett i Yokohama i Japan. Den innehöll hela 160 000 ägg! Dock slog Kanada det år 2002 med ett nytt rekord på en omelett som vägde 2 950 kg! Det senaste rekordet gjordes 2012 i Portugal där omelettens vikt nådde 6 466 kg som fyllde en stekpanna på 10,4 meter och innehöll 145 000 ägg!
Näringsvärde:
| 1 medelstort ägg (55 g) | 1 st äggvita | 1 st äggula |
Energi (kcal) | 77 | 15 | 62 |
Protein (g) | 6,8 | 3,7 | 3,1 |
Fett (g) | 5,5 | 0,0 | 5,5 |
Kolhydrater (g) | 0,2 | 0,0 | 0,2 |
Äggets näringsvärde
Det mycket populära hönsägget innehåller många olika vitaminer och mineraler, främst i gulan. Vi hittar exempelvis vitaminerna E, D, B12, fosfor, zink, selen och folat. Ägg är en komplett proteinkälla som innehåller alla aminosyror kroppen behöver.