Detta recept bjuder på trattkantareller i såsen till hönsfärsbiffarna – riktigt mumsigt får jag säga! Svamp är något av det bästa som finns. Eller vad säger du? Gillar du trattkantareller?
Massor av trattkantareller
Vi har massor av torkade trattkantareller kvar från förra året så nu lagar jag olika spännande goda rätter var och varannan dag med trattisar så att lagret ska ta slut. Igår blev det jättegoda ekologiska hönsfärsbiffar i trattkantarellsås. Åt bullarna med lite rödkål och brysselkål – mums!Hönsfärsbiffarna är lagade enligt paleo och LCHF och är mjölk- och glutenfria.Mera svamp, tack!
Jag längtar ut i skogen! Vill gärna plocka nya trattkantareller.
Om du har något bra svampställe som du vill ha sällskap till så följer jag gärna med. Förstår dock om du inte vill avslöja ditt favorit svampställe, man brukar ju hålla det lite hemligt.
Här kommer mitt enkla recept, serverade hönsfärsbiffarna med brysselkål och rödkål.
Hönsfärsbiffar med svampsås
Ingredienser

Gör så här
Hacka och fräs lök och 1 vitlöksklyfta i kokosolja
Tillsätt torkad svamp (färsk svamp går ju också bra) och kokosgrädde, låt sjuda och smaka av med salt och peppar
Sätt på ugnen på 225 grader
Blanda 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar med hönsfärsen
Forma färsen till bullar med sked eller blöta händer, lägg i ugnsform.
Häll över svampsåsen och sätt in i ugn ca 15-20 min dela en hönsfärsbulle och kolla om de är färdiga.
Ångkoka brysselkål.
Hyvla eller skär rödkålen, och servera allt till sammans.
Ingredienser
Instruktioner
Hacka och fräs lök och 1 vitlöksklyfta i kokosolja
Tillsätt torkad svamp (färsk svamp går ju också bra) och kokosgrädde, låt sjuda och smaka av med salt och peppar
Sätt på ugnen på 225 grader
Blanda 2 pressade vitlöksklyftor, salt och peppar med hönsfärsen
Forma färsen till bullar med sked eller blöta händer, lägg i ugnsform.
Häll över svampsåsen och sätt in i ugn ca 15-20 min dela en hönsfärsbulle och kolla om de är färdiga.
Ångkoka brysselkål.
Hyvla eller skär rödkålen, och servera allt till sammans.
Lite om trattkantareller
Var finns den?
Trattkantarellen (Craterellus tubaeformis) är en väldigt vanlig matsvamp framförallt i Europa, norra Ryssland och Nordamerika. I Sveriga förekommer den mestadels i södra och mellersta delarna av landet och är sällsynt i norra delen samt i sura områden.
Karaktär
Trattkantarellen blir upp till ca 12 cm på höjden och 5 cm på bredden. Den finns att plocka under de typiska höstmånaderna mellan september och november.
Kännetecken:
Hatten är tunn, navlad till trattformad. Ovansidan är gulbrun till brunsvart.
Undersidan av hatten har gula till gråa grenade åsar löpandes ned till foten.
Foten är ihålig och brungul till gul i sin färg.
Tack vare att trattkantarellen bildar ektomykorrhiza kan den leva i symbiosis med skogsträd. Tyvärr förväxlas den många gånger med den dödligt giftiga toppig giftspindling även om de ser ganska olika ut. Anledningen är oftast att de växer i liknande miljöer.
Andra liknande svampar
Andra svampar som faktiskt linkar trattkantarellen är bland andra slemmurkling, rödgul trumpetsvamp och grå kantarell. Slemmurkling (jag tycker namnet låter sliskigt) är en mer gelé- eller vaxartad svamp som saknar lameller på undersidan av hatten, och bör inte ätas, men är dock inte giftig. Både grå kantarell och rödgul trumpetsvamp är goda matsvampar att ha med i såser, stekta eller i grytor.
Kul fakta: Trattkantarellen är Västmanlands landskapssvamp.