Detta recept bjuder på en fin och god sallad med blomkålsris, squash och grönkål. Dessa ingredienser kommer från min trädgård. Vår första odlingssäsong var väldigt bra då vi har fått massa grönkål, mangold, spenat och squash. Att få göra sallad på egenodlat är lycka! Här är två goda sallader, blomkålen har vi dock köpt ekologisk på vår favoritbutik i stan som heter Fram Ekolivs. Både blomkålsriset och squash & grönkålssalladen tycker jag går att äta till det mesta, ett bra alternativ för dig som vill äta LCHF / Keto.


Blomkålsris och squashsallad
Ingredienser

Gör så här
Riv eller kör blomkål grovt i matberedare
Smält kokosolja i stekpanna, tillsätt pressad vitlök och hackad lök, fräs och tillsätt sedan gurkmeja.
Dra stekpannan från spisen och rör i riven blomkål. Jag brukar inte värma det mer gillar det ljummet.
Krydda med salt och peppar.
Skär squash i tunna skivor, eller använd mandolin, dekorera blomkålsriset.
Tvätta och hacka grönkålen
Riv citronskal och pressa citron blanda det med pressad vitlök och olivolja,
Masera in dressingen i kålen, smaka av med salt och peppar.
Lägg upp grönkål i kanten på salladskål och dekorera sedan med squash i något fint mönster, lägg gärna till lite rödlök och oliver.
Ingredienser
Instruktioner
Riv eller kör blomkål grovt i matberedare
Smält kokosolja i stekpanna, tillsätt pressad vitlök och hackad lök, fräs och tillsätt sedan gurkmeja.
Dra stekpannan från spisen och rör i riven blomkål. Jag brukar inte värma det mer gillar det ljummet.
Krydda med salt och peppar.
Skär squash i tunna skivor, eller använd mandolin, dekorera blomkålsriset.
Tvätta och hacka grönkålen
Riv citronskal och pressa citron blanda det med pressad vitlök och olivolja,
Masera in dressingen i kålen, smaka av med salt och peppar.
Lägg upp grönkål i kanten på salladskål och dekorera sedan med squash i något fint mönster, lägg gärna till lite rödlök och oliver.
Lite om blomkål
Blomkål (Brassica oleracea var. Botrytis på latin) är en grönsak inom arten kål (Brassica oleracea) och är en populär ingrediens i t ex soppor och annan kokt mat, men äts även ugnsbakad, rå eller inlagd. Gott även i sufflé och gratäng. I detta recept av blomkål finhackar vi och gör fint blomkålsris och ersätter matriset.
Näringsinnehåll
Blomkål är rikt på vitamin C (98,8 % av RDI), kostfiber, vitamin K (36 % av RDI), B6 (12,8 % av RDI) och kalium (17 % av RDI). Källa.
Ursprung
Vild blomkål förekommer kring medelhavsländerna, i södra Storbritannien och på södra Irland. Man började odla blomkål i Mellanöstern för några tusen år sedan och i Spanien på 1100-talet. Idag är det en populär gröda som odlas och konsumeras världen över.
Ståndort
Blomkålen vill gärna ha jämna doser av vatten. Huvudet är känsligt för stötar och gulnar lätt om det utsätt för ljus. Rotsystemet är svagt i jämförelse med många andra växter.
Den odlas i hela Sverige men anses vara svårodlad. Blomkålen trivs framförallt i södra delarna av landet och importeras även från Nederländerna, Belgien, Frankrike, Italien och USA.
Utseende
När man ser på den kan man ana att blomställningen tidigt upphör att växa på längden. Istället tjocknar och förgrenar den sig. Blomkålen består av en mängd blomknoppar tätt samlade i buketter. Oftast igenkänns den genom sin vita färg (tillväxt utan solljus), men förekommer även i andra färger som violett, ljusgrön eller gul.
Nu när du vet lite mer om blomkålen är det kanske dags att fixa lite blomkålsris!
1 comment