Köttbullens dag 23 augusti
Köttbullens dag är här! Visst är det trevligt att köttbullen fick sin egen dag att bli firad på. Det är en sann svensk traditionsmat som jag bara älskar! Jag har barndomsminnen från middagar då vi åt min farmors små, små köttbullar med klassisk gräddsås, kokt potatis och inlagd gurka. Ibland bjuder min mamma också på väldens godaste köttbullar som jag bara inte kan motstå. Jag hoppas att mina söner känner likadant för mina som jag för min mormors och mammas köttbullar.
Har du några köttbullsminnen från din barndom? Vem gjorde i sådana fall dina favoritköttbullar?
Köttbullen är givetvis god både till vardag och fest då de passar lika bra på en onsdag efter jobbet som till högtider som jul- och påskmiddagar.
Jag har både smak och form i åtanke när jag lagar min mat och fotar den. Köttbullar har en väldigt fin form som gör sig bra även på bild. Fotot ovan med köttbullar, brysselkål och små lingon är det som pryder omslaget på min kokbok Läkande dundermat.
Jag delar med mig av två riktigt goda recept på köttbullar som jag brukar göra. Båda är lagade enligt paleo, lågkolhydratskost och AIP. Tryck på bilderna nedan för att länkas till recepten.
Lite köttbullehistoria
Det är lätt att tro att köttbullar är svenska, men är de det?
Köttbullens ursprung är oviss men det åts köttbullar redan vid Richard den II:s hov i England kring 1000 år efter Kristus.
Den första användningen av ordet köttbulle i Sverige som man känner till tog plats i Cajsa Wargs kokbok 1755.
Innan dess, på mitten av 1600-talet, kallades köttbullar för frikadeller vars namn kommer från Frankrike- och Italien regionen. Källa: Wikipedia
Kul fakta: Den svenska köttbullen har fått global spridning via IKEAs restauranger och kaféer. År 2019 sålde IKEA en miljard köttbullar till kunder världen över.
