Gillar du kyckling? Detta recept bjuder på en smarrig kycklingsallad med hemmagjord avokadoröra.
Det är något speciellt med avokadoröra tycker jag eftersom att den sätter så mycket smak och förbättrar alltid en maträtt, nästan alla gånger. Särskilt tycker jag om den till kyckling men den funkar också bra ihop med annan protein som lax, biff eller vit fisk.
En stor ingrediens i min avokadoröra är färsk koriander. Gillar du färsk koriander?
Jag bara älskar färsk koriander! I avokadoröran har jag i den tillsammans med vitlök, citronsaft och några kryddor – perfekt till min kycklingsallad. Under juli månad äter jag ketogen kost och här är min lunch sammansatt med protein, fett och kolhydrater.
Jag försöker äta 60 g protein och 10 g kolhydrater och att fettet hamnar på runt E 80 %
Lite om avokado
Ursprung
Avokado, eller alligatorpäron som den också kallas, är en frukt och en art i familjen lagerväxter som är en tropisk växtfamilj och växer framförallt i Sydostasien samt Sydamerika. Två otippade släktingar till avokadon är kanel och sassafras. Vild avokado växer från norra Mexiko och ända ned till Chile och Argentina. Nu för tiden odlas den på många ställen i världen, i Europa finns det gott om dem. Nederländerna och Spanien är de största exportörerna av avokado från vår kontinent.
Växten
Avokadon kan växa upp till 20 meter med 12-25 centimeter långa blad. Den klarar absolut inte frost och trivs därför toppen i tropiskt klimat. Namnet avokado kommer från aztekernas språk och ordet ahuacatl som bokstavligen betyder testikel vilket syftar på fruktens form. Ahuacatl blev till aguacate på spanska och efter några steg till i språkevolutionen fick den slutligen namnet avokado på svenska. Ett normalt avokadoträd ger ungefär 120 avokadofrukter per år!
En populär frukt
Världen över har den totala avokadoproduktionen ökat från 2.7 till 8.0 ton per år mellan 2010 och 2020! Man kan lugnt säga att frukten blivit väldigt populär på den senare tiden. Kanske tack vare att japansk (sushi m m) och mexikansk mat som innehåller mycket avokado, blivit mer och mer populärt utanför sina egna kulturer. Själv gör jag inte bara avokadoröra utan använder den till mycket annat; i sallad, som substitut för smör eller varför inte i tacos.
Näringsvärde
Avokadon gör min avokadoröra till en väldigt nyttig rätt. Bland annat innehåller en portion på 100 gram (ungefär en halv avokado) 20 % naturligt fett, 2 % protein, 2 % kolhydrater, 5 % fiber och 600 mg kalium (20 % av RDI för kvinnor). Den är rik på vitaminerna C, A, B6, B5, E och magnesium.
Hälsofördelar med avokado
Som med det mesta från växtriket kan man även med avokadon räkna med en del hälsofördelar. Några exempel är att den hjälper kroppen att balansera blodfetter (kolesterol), bidrar med antioxidanter och är bra för hjärtat. Extra bra är den för veganer och vegetarianer tack vare dess rikhet på vitamin A som annars mest finns i animaliska fetter.
Intressant och roligt är det att veta lite mer om de ingredienser man använder och äter, hoppas att du denna gång lärde dig något nytt om avokadon!
Här har du två olika recept på mina avokadoröror, en med basilika och en med koriander. Båda är goda till en kycklingsallad. Blanda ihop och njut!