Pigga upp dina juliga köttbullar
Pigga upp dina runda, bruna, och juliga köttbullar med lite runda gröna ångkokta brysselkålsbollar och dekorera med röda lingon. Lingon påminner mig om små ätbara julgranskulor. Servera med en kanelsmaksatt pumpasås.
Varför mina köttbullar ligger i mönster kanske du undrar? Jo, för att jag gillar mönster, olika former och färger. Ser att det är 5 bollar i rad. Gillar du julspel? Spela 5 i rad med köttbullar och brysselkål, men lek inte för länge utan ät upp dem innan de rullar iväg!
Jag har lagat mina köttbullar med nötfärs, men använd färs som du gillar t ex lammfärs, kycklingfärs eller blandfärs.



Ha en fantastik dag
Tina
Receptet är lagat enligt #paleo #lchf och #AIP
Köttet är ekologiskt och gräsbetat från #grönagårdar
Ungsformen är #loppisfynd
Tyget är min fina polska sjal som jag köpte på vår campingsemester i #Polen sommaren 2018 (mycket onödigt köp tyckte min man 😀, men jag älskar den ❤️)
Fotot tog jag förra julen 🎄🤶🎅
Lite om brysselkål
Brysselkål som jag tycker passar utmärkt till mina juliga köttbullar kallas även för rosenkål, och är en spännande kålsort som växer med många små huvuden i stora klasar på samma stjälk. Växten blir ungefär 70-80 centimeter hög och lever upp till tre år. Man får dock vänta ett år, först då utvecklar de knopparna som vi sedan har i maträtter.
Brassica Oleracea är det latinska namnet och växten befinner sig inom kålarten i familjen korsblommiga växter. Brysselkålen växer framförallt i Belgien och har fått namnet från landets huvudstad – Bryssel.
Att äta en hel del brysselkål och andra korsblommiga grönsaker kan skydda mot cancer i mage, lungor, njurar, bröst, urinblåsa och prostata. De kan även förebygga mot andra hälsoproblem såsom högt blodtryck, högt kolesterol, hjärtsjukdomar och diabetes. Jämfört med den klassiska kålen innehåller brysselkål mer näring och har högre nivåer av t ex vitamin A och C, folsyra, kalium, magnesium och fosfor. De små kålhuvudena är några av de mest näringstäta från växtriket i de kallare delarna av världen. Eftersom att de producerar socker som reaktion mot frost smakar de mindre bittert och ibland t o m lite sött.
För att behålla vitamin C värdet är det bra om man ångkokar sin brysselkål eftersom att för hög värme kan innebära att vitaminerna går förlorade.
