Rotfruktsjanssons är mjölkfri, tillagad enligt paleo, LCHF och dessutom mycket god!
Innan jag berättar mer om receptet kommer här en liten midsommaruppdatering.
Vi började morgonen fantastiskt på Fjällboängar med utomhusyoga tillsammans med @annasmanna. Vilken fin start på dagen! 🙏
Yoga utomhus tycker jag mycket om, och att vara på fina Fjällboängar och gör det till extra plus 💕
Gillar du yoga utomhus?
Till brunch på midsommar gjorde jag bl a annat en mjölkfri rotfruktsjanssons av lite allt möjligt som jag hade i kylen som blomkål, svartrot och palsternacka. Den blev riktigt god.




Rotfruktsjansson Paleo / LCHF
Ingredienser

Gör så här
Skala och skiva lök, palsternacka och svartrot
Skär blomkålen i bitar.
Varva grönsakerna i en form. Salta och peppra lite emellan.
I mittenlagret lägger du ner ansjovis + spadet.
Avsluta med morot och klicka ut koksgrädde.
Grädda i ugn på 200 grader ca 40 min
Dekorera med dill.
Ingredienser
Instruktioner
Skala och skiva lök, palsternacka och svartrot
Skär blomkålen i bitar.
Varva grönsakerna i en form. Salta och peppra lite emellan.
I mittenlagret lägger du ner ansjovis + spadet.
Avsluta med morot och klicka ut koksgrädde.
Grädda i ugn på 200 grader ca 40 min
Dekorera med dill.
Kort om palsternackan
En av mina huvudingredienser i rotfruktsjansson är palsternacka. Här tar vi reda på lite mer om den fina rotfrukten.
Ursprung
Palsternacka (Pastinaca sativa) är en ört som tillhör flockblommiga växter. Den odlades redan i antikens Grekland några hundra år före Kristus. I Sverige skrev man om den långt senare på 1500-talet, dock hade den redan varit populär länge och användes flitigt i matlagning redan på medeltiden.
Förekomst
Palsternackan förekommer ofta som ogräs längs vägar och vikeskanter. Skillnaden mellan den odlade och vilda formen är normalt sett att den odlade varianten är grövre och tjockare. Det är en lättodlad och härdig köksväxt som blommar under sensommaren.
Karaktär
Formen liknar moroten men är större och har en benvit till gulaktig färg. Den har en relativt mild men karaktäristisk smak och används flitigt i buljongkok och grönsakssoppor. Perfekt för gratinering eller göra mos på.
Näringsinnehåll
Palsternacka innehåller falcarinol (30 mg/100 gram) och falcarindiol (110 mg/100 gram). Falcarinol är bra för immunförsvaret och minskar tillväxten av cancer i möss och råttor. Den är även rik på kalium, vitamin C, E, B1, B3 och zink.
Giftig växsaft
Växtsaften innehåller furokumarin som kan vara irriterande för huden om den även hamnar i kontakt med solljus. Furokumarinet, som är fototoxiskt, kan orsaka stora sår och blåsor som kan ta veckor att bli av med. Det giftiga ämnet försvinner när rotfrukten tillagas.