Olivbiffar – nötfärsbiffar med olivsmak helt enkelt!
Olivbiffar är en personlig favoriträtt som passar utmärkt till frukost, lunch eller middag. Varför inte ha med dem i picknicken eller till mellanmålet?
Om jag fick välja endast en maträtt att äta under resten av mitt liv skulle jag nog välja dessa himmelskt goda olivbiffar. Jag älskar många sorters nötfärsbiffar men just dessa med olivsmak är extra speciella!
Jag använder kött från gröna gårdar till mina biffar då jag tycker att deras gräsbetade kött är särskilt gott och givetvis nyttigare än, det mer förekommande, processade köttet. Läs mer om kött från gröna gårdar i mitt blogginlägg ”nötfärsbiffar med koriandersås”.
Extra gott med tillbehör
Kombinera gärna olivbiffarna med grillade grönsaker, sallad, syrade grönsaker och möjligen en trevlig sås. En supergod pumpasås ser du på bilden och receptet till den finner du här.
Fyll frysen med olivbiffar
Laga gärna dubbel sats och fyll frysen så att du enkelt kan värma upp vid senare tillfälle. Biffarna är perfekta till lunchlådan eller utflykten, kanske tack vare den fasta formen. De är lagade enligt paleo, lågkolhydratskost och AIP (autoimmuna protokollet).

Olivbiffar Paleo – AIP – LCHF
Ingredienser

Gör så här
Kärna ur oliverna och hacka dem grovt.
Pressa vitlök och blanda i en skål med oliver, nötfärs, oregano och örtsalt.
Forma färsen till 8 biffar.
Stek i en stekpanna eller lägg i en ugnsform och grädda i ugn, 175 grader, ca 20 minuter.
Servera med pumpasås och grönsaker du gillar.
Ingredienser
Instruktioner
Kärna ur oliverna och hacka dem grovt.
Pressa vitlök och blanda i en skål med oliver, nötfärs, oregano och örtsalt.
Forma färsen till 8 biffar.
Stek i en stekpanna eller lägg i en ugnsform och grädda i ugn, 175 grader, ca 20 minuter.
Servera med pumpasås och grönsaker du gillar.
Lite om oliver
Härkomst och familj
Oliven trivs i medelhavsklimat och växer gärna på hög höjd och torr mark. Förutom kring Medelhavet växer oliver även i Australien, Nya Zeeland, Nord- och Sydamerika samt Sydafrika. Olea europaea är det botaniska namnet och den växer som buske eller mindre träd. I samma växtfamilj ingår även syrén, jasmin, forsythia och askträdet.
Använding och karaktär
Det finns hundratals olika sorters olivträd och smaken på oliverna är oftast påtagligt unik till den plats den växer på. Oliver används främst för matolja (90%) och som bordsoliver (10%).
Bordsoliver till olivbiffar!
Bordsoliver klassas i tre grupper baserat på graden av mognad som uppnåtts innan skörd. Dessa tre inkluderar:
Gröna oliver plockas när de nått full storlek men fortfarande är omogna. De förekommer vanligtvis i nyanser mellan grönt och gult, och innehåller den bittra fytokemikalien oleuropein som ger en surare smak än mogna oliver.
Halvmogna oliver plockas när färgerna börjar skifta i lilarött till brunt. Skalet är moget till skillnad från fruktköttet som ännu saknar pigment i detta läge.
Svarta, eller mogna, oliver skördas vid full mognad när färgerna är tydligt mörka i lila, svarta och bruna toner. Smaken varierar i fyllig, salt, söt och nötig arom.
Till mina olivbiffar använder jag Kalamataoliver (har odlats i Grekland under tusentals år) som jag tycker är supergoda och passar utmärkt till kött!
Efterrätt
Till efterrätt rekommenderar jag min härligt sötsyrliga rabarberpaj som du hittar recept på här! Även den tillagas enligt AIP, LCHF och paleo metoderna.