Kammussla med tång
Ingredienser

Gör så här
Blötlägg tång i kallt vatten 5-10 min. Häll bort vattnet och dra isär tången.
Blanda kokosyoghurt med wasabipulver och smaka av med örtsalt.
Hyvla moroten i tunna skivor.
Lägg morotsskivorna på en tallrik.
Lägg tången ovanpå och pressa lite limejuice på tången.
Stek pilgrimsmusslor och rädisor hastigt med kokosolja i het panna ca 1 minut per sida och salta. Eller grilla dem.
Lägg en kammussla och rädisa på tallriken och servera med lite wasabisås.
Ingredienser
Instruktioner
Blötlägg tång i kallt vatten 5-10 min. Häll bort vattnet och dra isär tången.
Blanda kokosyoghurt med wasabipulver och smaka av med örtsalt.
Hyvla moroten i tunna skivor.
Lägg morotsskivorna på en tallrik.
Lägg tången ovanpå och pressa lite limejuice på tången.
Stek pilgrimsmusslor och rädisor hastigt med kokosolja i het panna ca 1 minut per sida och salta. Eller grilla dem.
Lägg en kammussla och rädisa på tallriken och servera med lite wasabisås.
Kammussla med wasabiyoghurt
Detta smakrika och möjligen lite annorlunda recept bjuder på salta och pikanta toner som sätter igång smaklökarna. Kammussla med wasabiyoghurt är en perfekt förrätt som passar fint att serveras innan huvudrätt med exempelvis annat gott från havet eller sjön. Jag skulle rekommendera en härlig laxrätt.
Kammusslan innan den hamnar på matbordet
Kammusslan kallas även för pilgrimsmussla och lever på sandbotten, delvis nergrävd där den filtrerar sin mat som består av djur- och växtrester och plankton. Den är till skillnad från andra musslor rörlig och kan simma korta sträckor. Kammusslan lever i haven längs Atlantens kust ända från Spanien och upp till norra Norge, samt kring de brittiska öarna. Runt Sverige lever den i området från Bohuslän till Kattegatt.
Fångstmetoder
Kammusslan odlas, handplockas, fångas med trål eller grävs upp med speciella skrapor. Den tas också upp som bifångst vid annat fiske.
WWF organisationen rekommenderar följande gällande konsumtion av kammussla:
Bra val
- MSC- eller ASC-certifierad
- Odlade i Peru eller Chile (A. purpuratus)
- Handplockade i Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön eller Norska havet (Norge) (P. maximus)
Var försiktig
- Handplockade i nordöstra Atlanten (Irland, Frankrike och Storbritannien) (P. maximus)
Låt bli
- Fiskade med bottenskrapa eller trål, oavsett fångstområde
Wasabi i såsen
Jag valde att ha med wasabi i yoghurtsåsen istället för t ex chili för att ge lite hetta. Wasabi upplevs oftast mildare för magen och framkallar inte magsyra eller sura uppstötningar på samma vis som chili kan göra. Jag tycker även att det ofta passar bättre med wasabi än chili till fiskrätter och särskilt till kammussla.
Lite om wasabiplantan
För många av oss i väst var första wasabiupplevelsen tillsammans med sushi när det började bli populärt i vår ände av världen. Idag tänker vi lite mer utanför sushilådan och använder wasabin till alla möjliga rätter, gärna som alternativ till chilli eller annan pikant krydda. Det är alltså roten vi främst använder till smaksättning i mat men även i glass och godis.
Wasabi, Eutrema japonicum på latin, är en fröväxt som härstammar från Japan där den odlats och använts i olika rätter under tusentals år. Det är en korsblommig växtart även kallad för japansk eller grön pepparrot. Växten blir upp till 60 cm på sin höjd med en stam på cirka 4 cm i tjocklek. Dess blad är breda och tunna, och blommorna är vita. Wasabiplantan trivs bäst utmed strömmande vattendrag och odlas därför ofta i sandbäddar längs floder.