Är färg på mat viktigt för dig?
Färg är en viktig ingrediens i mitt ätande. Jag tittar mycket på min mat och blir väldigt glad när det är starka och vackra färger 💚 Så färg är väldigt viktigt för mig, men också vilken näring maten har. Jag äter ekologiska grönsaker gärna ovanjord grönsaker så mycket som möjligt, då jag vill ha så stabilt blodsocker som möjligt. Av grönsaker äter jag mest kål både för att det är nyttigt, billigt och närodlat. Av fett äter jag mest kokosfett, oliver och avocado . När det gäller protein har det ändrats sista tiden.
De senaste 16 åren har jag ätit bönor och fisk, för ett år sedan började jag äta ekologisk kyckling och för en månad sedan ekologiskt kött, kanske du undrar varför? Jag har de senaste 2 1/2 åren känt mig väldigt trött, tänkt att jag varit lite utbränd efter en lång arbetsperiod jag hade och det har nog delvis varit sant, men för 1 1/2 år sedan hade jag förhöjda TSH värde på min sköldkörtel dvs låg ämnesomsättning, har kämpat på och tänkt att jag ska fixa det med meditation, kosttillskott och kosten. Men inte blivit någon bättring.
Har läst mycket och kommit fram till att jag vill prova äta kött, sköldkörteln behöver det för att fungera optimalt, har också haft väldig järnbrist. Så sedan 1 månad tillbaka äter jag lite gräsbetat nötkött och dricker benbuljong, känner mig lite starkare. Vi får se vad det gör med min hälsa och jag längtar efter att äta kött. I januari månad äter jag AIP kost (Autoimmun paleo) för att minska inflammation i kroppen.
Idag åt jag köttbullar gjorda på köttfärs från Gröna gårdar som har gräsbetat ekologiskt kött till det rosa blomkålsmoset och vår egengjorda surkål som är jättegod, surkål på rödkål tycker jag är godare, tror det är färgen som gör det 🙌
Blomkålsmos med köttbullar i svampsås
Ingredienser

Gör så här
Skala rödbetan, dela den i småbitar och koka ca 10 min
Koka upp vatten och blötlägg de torkade trattkantarellerna
Lägg nöfärs i en bunke tillsätt lite av de blötlagda trattkantarellerna (spara det mesta till såsen) , pressad vitlök och salt, blanda samman.
Rulla till nötfärs till bullar och lägg i ugnsform
Skiva purjolök, pressa vitlök och fräs i kokosolja tillsätt trattkantareller och kokosgrädde, koka upp.
Häll såsen i formen och ställ in i ugnen på 175° ugnefär 20 min
Dela blomkålen och koka den med rödbetan tills de är mjuka, mixa och smaka av med salt och ev peppar, tillsätta kokosolja eller kokosgrädde tills lagom konsistens
Dela en köttbulle och kolla att de är färdiga, klipp över mycket färsk timjan
Servera med sallad och blomkålsmoset.
Ingredienser
Instruktioner
Skala rödbetan, dela den i småbitar och koka ca 10 min
Koka upp vatten och blötlägg de torkade trattkantarellerna
Lägg nöfärs i en bunke tillsätt lite av de blötlagda trattkantarellerna (spara det mesta till såsen) , pressad vitlök och salt, blanda samman.
Rulla till nötfärs till bullar och lägg i ugnsform
Skiva purjolök, pressa vitlök och fräs i kokosolja tillsätt trattkantareller och kokosgrädde, koka upp.
Häll såsen i formen och ställ in i ugnen på 175° ugnefär 20 min
Dela blomkålen och koka den med rödbetan tills de är mjuka, mixa och smaka av med salt och ev peppar, tillsätta kokosolja eller kokosgrädde tills lagom konsistens
Dela en köttbulle och kolla att de är färdiga, klipp över mycket färsk timjan
Servera med sallad och blomkålsmoset.