För ett år sedan lagade jag en god gratäng på fänkål, lök, blomkål och jordärtskocka. Det var en varm solig septemberkväll, en sådan där fin kväll med sommarvärmen kvar.
Den blev unik och god, en ny smakupplevelse sa min man. Så nu är det nog dags att dela receptet ett år senare. Gratängen dök upp på Google foto och jag blev påmind.
Vill du ha ett alternativ till potatisgratäng och äter lågkolhydratskost är denna gratäng perfekt. Det är många goda smaker i gratängen, jag gillar speciellt jordärtskockan. Den är också en favorit i soppa. Jag har på senare tid fått en ny favorit, fänkålen. Tidigare kunde jag inte äta den.
Gillar du jordärtskocka? Fänkål?
Gott tillbehör både till fisk, skaldjur, fågel och kött. Fänkål är ingen kål även om namnet antyder så, fänkål tillhör familjen flockblommiga växter, där även morot, dill och selleri ingår.
Nu i september är råvarorna till fänkålsgratängen dessutom i säsong, jag försöker köpa närodlat och ekologiskt så mycket jag kan.
Hoppas det smakar.
Receptet på gratängen är lagad enl Paleo LCHF och Autoimmuna protokollet AIP
Ha det så fint
Tina
Fänkålsgratäng
Ingredienser

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva lök och vitlök, stek dem mjuka med kokosolja i stekpanna.
Tvätta jordärtskockor, skär jordärtskockor, blomkål och fänkål i tunna skivor och varva allt, även löken i en gratängform.
Blanda alla kryddor med kokosgrädden och häll blandningen över grönsakerna.
Grädda i ugn ca 30-40 min.
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva lök och vitlök, stek dem mjuka med kokosolja i stekpanna.
Tvätta jordärtskockor, skär jordärtskockor, blomkål och fänkål i tunna skivor och varva allt, även löken i en gratängform.
Blanda alla kryddor med kokosgrädden och häll blandningen över grönsakerna.
Grädda i ugn ca 30-40 min.