Näringstäta nötfärsbiffar med lever och hjärta
Goda näringstäta organfärsbiffar eller nötfärsbiffar med lever och hjärta (för namnet organfärsbiffar har väckt undran hos en del personer). Det kanske inte är så konstigt eftersom att de flesta människor i modern tid inte äter organ från hela djuret. Jag gjorde mina nötfärsbiffar med smak av kapris, timjan och sardellkräm och serverade dem med lågkolhydrats tillbehör som ångkokt blomkål och broccoli. Till det gjorde jag en god gyllengul sås gjord på pumpa.
Äta kött från hela djuret – även lever och hjärta
Att äta delar från hela djuret har våra förfäder gjort i tusentals år då de åt allt på djuren. Att äta t ex lever, hjärta och njurar var helt normalt.
Under 16 års tid åt jag inte rött kött men under 2018 började jag igen. Jag blev desperat efter att förbättra min hälsa och ville därför prova paleo, AIP och LCHF. Detta innebar en del köttätande vilket i det läget kändes svårt men värt att prova. Jag kan säga att det definitivt gav resultat och jag fick bättre hälsa både psykiskt och fysiskt. Köttsmaken tycker jag lyckligtvis om men hade svårare för smaken av inälvor och andra, mer ”udda” delar, från djuret. Det var en stor tröskel att komma över, men jag kom fram till att rätt kryddor gjorde upplevelsen behagligare. Nu har jag vant mig och tycker om de recept jag gör på t ex lever, som även min man älskar.
Här följer några av mina recept på lever:
Varför det är så nyttigt att äta lever och inälvsmat kan du läsa mer om här.
Ekologiskt gräsbetat kött
För mig är det viktigt att äta kött från djur som mår bra under sin livstid. De bör äta rätt mat utan tillsatser eller annat som kan störa både deras och människans kropp. Vi har valt att nästan endast köpa ekologiskt gräsbetat nötkött och lammkött. Får jag inte tag på gräsbetat kött väljer jag alltid ekologiskt till mina köttfärsbiffar och andra kötträtter.
Jag köper mitt kött från Gröna gårdar. På deras hemsida finns mer information som du kan läsa mer om här. Texten nedan är hämtad från deras hemsida.
Gräsbetat nöt- och lammkött
Det finns många fördelar med gräsbetat kött. Våra djur lever under ursprungslika förhållanden, betar fritt och äter det de är gjorda för; gräs, klöver, maskrosor och andra örter som finns i beteshagen. På vintern fodras de uteslutande med ensilage, som är mjölksyrat gräs. Detta gör att de växer upp långsamt och köttet hinner utveckla en rik och fyllig smak, samtidigt som det blir välmarmorerat och därför naturligt mört.
Biologisk mångfald
Korna och fårens bete och vall är ett viktigt bidrag till den biologiska mångfalden i jordbrukslandskapet samt att hålla marken öppen.
Bra balans mellan Omega-3 och Omega-6
Forskning har visat att nötdjur som inte äter spannmål och annat kraftfoder har bra balans – mellan 1:1 till 1:4 bland fettsyrorna omega-3 och omega-6.
Jag köper färdig organfärs från Gröna gårdar, men skulle du inte få tag på det kan du mala färsen själv och forma dina köttfärsbiffar. Jag blandar alla ingredienser till biffarn, klickar ut färsen i en långpanna och klappar på organbiffarna med våt hand för att få dem släta och bakar dem sedan på låg värme i ugnen.
Under tiden ångkokar jag grönsaker och gör pumpasås.
Hoppas det smakar :)
Nötfärsbiffar med lever och hjärta med pumpasås Paleo / LCHF / AIP
Ingredienser

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader
Använd färdig organfärs eller mal kött till färs i köttkvarn
Hacka kapris, riv vitlök och blanda allt i en skål med organfärs och övriga kryddor
Forma 8 biffar med våta händer och lägg dem i en ugnsform.
Grädda i ugn ca 15-20 min
Koka pumpa, schalottenlök och vitlök tills pumpan är mjuk och låt den svalna
Mixa pumpa och löken med rumstempererat talg ( eller ghee), blanda i äppelcidervinäger och smaka av med färsk timjan och örtsalt
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 grader
Använd färdig organfärs eller mal kött till färs i köttkvarn
Hacka kapris, riv vitlök och blanda allt i en skål med organfärs och övriga kryddor
Forma 8 biffar med våta händer och lägg dem i en ugnsform.
Grädda i ugn ca 15-20 min
Koka pumpa, schalottenlök och vitlök tills pumpan är mjuk och låt den svalna
Mixa pumpa och löken med rumstempererat talg ( eller ghee), blanda i äppelcidervinäger och smaka av med färsk timjan och örtsalt



2 comments
Blir biffarna verkligen genomstekta på 150° 20 min?
Hej tack för din fråga. Jag brukar ha varmluftsfunktionen på ugnen och göra biffarna ganska tunna, så jag tycker de brukar bli färdiga. Men du kan ju höja temperaturen lite om du vill.