Lever är näringsrik mat som innehåller allt din kropp behöver
All inälvsmat är generellt väldigt näringsrik och speciellt levern som är det mest näringstäta du kan äta.
Våra förfäder konsumerade inälvsmat som en del av den dagliga dieten.
Idag tycker många att det är konstigt att äta inälvsmat. Jag var en av dem.
Har haft väldigt svårt för att börja äta det, både tanken på det, men jag har svårt för lukt, konsistens och smak på lever.
Jag tränar på att äta inälvsmat och försöker krydda och laga den så den smakar ok och min leverpaté blev god både varm och kall, extra god blev den med syrad gurka till.
Patén var lätt att skiva och även god varm ihop med grillad brysselkål, jag åt med smält ghee och lite lingon.
Min man älskar lever, gärna stekt lite rå inuti. Vi får se om jag kommer dit någon dag att kunna äta den som den är.
I väntan på den dagen lagar jag den med mycket kryddor, så den näringstäta levern blir god och ger bra näring till min kropp.
Receptet är Paleo, LCHF och AIP.


Fakta om lever och inälvsmat
Vetenskaplig forskning har visar att konsumtion av lever, hjärta och tex sardiner kan minska risken för hjärtsjukdomar, autoimmuna störningar och demens.
Ät mer lever och inälvsmat för att optimera din hälsa.
1. Att äta lever kan ge dig bättre ämnesomsättning och öka din energi.
Det kan vitalisera varje cell i kroppen genom att mata mitokondrierna – cellens kraftverk.
Den ger dina celler viktiga vitaminer och näringsämnen:
Lever från gräsbetat kött är en av de mest näringsrika livsmedel på planeten ca 100 g (4 oz) innehåller
1108% vitamin B12
380% vitamin A
180% vitamin B2
88% kolin
80% vitamin B9
72% vitamin B3
64% selen
60% vitamin B6
Av ditt dagliga behov (källa Terry Wahls)
Många vitaminer innehåller syntetiska vitaminer (som din kropp inte kan bearbeta så bra) inälvsmat är naturlig mat – vilket kroppen tar upp naturligt.
2. Inälvsmat är bra för din sköldkörtel
En viktigt vitamin för sköldkörtel- och hormonhälsa är vitamin A.
Inälvsmat är en bra källan till vitamin A, inälvsmat innehåller mer av det än spenat, grönkål och till och med morötter.
Inälvsmat innehåller A-vitamin i den “aktiva formen” som kallas retinol som dina celler kan använda direkt.
3. Inälvsmat ökar din metabolism och ger dig mer energi
Inälvsmat innehåller energiförstärkande näringsämnen som järn, vitamin B12 och CoQ10 påskynda cellmetabolismen och förbränna fett …
Flera studier har funnit att äta inälvsmat hjälper din hjärna att bygga och reparera neuroner, motstå skador från inflammation och bekämpa hjärtsjukdomar som Alzheimers och demens.
Inälvsmat är särskilt högt i ett viktigt mineral för hjärnan som kallas kolin att äta det kan förbättra ditt minne och öka kognitiva prestanda.
Vill du bli smartare ät inälvsmat.
Detta är några saker som kan boosta din hälsa.
Information kommer från läkaren Terry Wahls som fick MS och satt i rullstol i 4 år, idag har hon förbättrat sin hälsa och cyklar till jobbet läs mer här
Detta receptet och 75 andra recept på näringstätmat finns med i kokboken Läkande Dundermat, läs mer om den här.
Leverpaté bästa näringen för din kropp Paleo / LCHF / AIP

Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka gul lök och vitlök.
Fräs lök ihop med övriga kryddor i talg eller ghee.
Ta bort hinnor på levern och mixa den i matberedare tillsammans med lökblandning
Blanda nötfärs och mixad lever.
Häll i ugnsform och grädda i ugn ca 1 timma. Jag använde ett bakplåtspapper i formen.
Goda att äta både varm och kall, jag serverade med ugnsgrillad brysselkål, rödlök och rädisor och smält ghee.
Ingredients
Directions
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka gul lök och vitlök.
Fräs lök ihop med övriga kryddor i talg eller ghee.
Ta bort hinnor på levern och mixa den i matberedare tillsammans med lökblandning
Blanda nötfärs och mixad lever.
Häll i ugnsform och grädda i ugn ca 1 timma. Jag använde ett bakplåtspapper i formen.
Goda att äta både varm och kall, jag serverade med ugnsgrillad brysselkål, rödlök och rädisor och smält ghee.
1 comment
[…] https://colorfulhealth.se/naringsrik-mat/Näringstäta Organfärsbiffar […]