En återkommande favorit – färgstark grönsaksplåt
Vilken är din favoritfärg och favoritgrönsak? I denna fantastiskt vackra och färgstarka grönsaksplåt kan du kombinera många olika härliga grönsaker och rotfrukter i alla regnbågens färger. Variationen av grönsaker ger näring till både ögonen och kroppen.
Grönsakstårta på mors födelsedag
Förra året lagade jag denna färgstarka grönsaksplåt den 13: e januari till min mamma på hennes födelsedag. Hon fyllde år nyligen igen, hurra för mamma! Tyvärr träffas vi inte och firar denna gång men jag hoppas att det möjligen blir av längre fram. Min mor äter inga sötsaker, så en färgglad plåt med grönsaker – en grönsakstårta – passade bättre till hennes födelsedag. Fotot nedan blev det mest gillade på min Instagramprofil under 2020, så det verkar som att mina följare och tittare gillar färger!
Gör såhär:
Hacka upp grönsaker och rotfrukter i jämna bitar och lägg ut på en plåt.
Ringla olivolja eller en god sås (t ex mojo verde eller kokossås) över grönsakerna. Recepten på mojo verde och kokossås ser du nedan på bilderna. Servera med valfritt protein.
Välj färgstarka grönsaker.
Dela upp och grädda grönsakerna i ugnen på 175 grader (varmluft) under ca 20-30 min. Superenkelt!
Tips
Ringla på olivolja när du har tagit ut grönsakerna från ugnen då det finns nyttiga polyfenoler kvar i olivoljan när den inte har legat i hög värme. Polyfenoler verkar som antioxidanter genom att dämpa inflammationer och motverka cellernas åldrande, och är känsliga för upphettning. Jag brukar använda extra virgin olivolja, och krydda med vitlök, örter och örtsalt.
Färg är lyckopiller! Önskar dig lite ögonlycka med!
Här är en lista på grönsaker som jag har på min plåt samt hur mycket kolhydrater de innehåller per 100g:
#morot 9 g
#butternutpumpa 11 g
#gulbeta 9 g
#sparris 2 g
#gröna oliver 2 g
#brysselkål 5 g
#broccoli 3 g
#svarta oliver 5 g
#lila sötpotatis 20 g
#rödlök 6 g
#rädisa 2 g
#polkabeta 9 g
#paleomat #friskavmat #dundermat #colorfulfood #regnbåge #aipmiddag #aiprecept #lchfrecept #funktionsmedicin
#dundermat #antiinflammatoriskkost #matsommedicin
Lite om lila sötpotatis:
Lila sötpotatis är lite ovanlig och väldigt fin i sin färg, och passar därför utmärkt till min grönsaksplåt. Det lila ämnet är antocyanin som är en antioxidant och finns även i hallon och rödkål. Trots sitt namn, är varken den lila eller någon annan sötpotatis egentligen relaterad till den klassiska potatisen. Lila sötpotatis tillagas under något längre tid än den mer vanliga gul-orange varianten. Den fina och goda rotfrukten har sitt ursprung i Sydamerika men odlas numera rikligt även i södra Europa och Asien. Den optimala temperaturen för förvaring är mellan 10 och 15 grader men bör inte ligga inne i kylen allt för länge.
Rate this post
Färkstark grönsaksplåt was last modified: maj 28th, 2022 by tina
