God och smakrik blomkålshummus enligt paleo LCHF
Blomkålshummus är, som du kanske kan gissa, gjord på blomkål istället för kikärtor. Den blev väldigt god och smaken är förvånansvärt likt “vanlig” hummus, säkerligen mycket tack vare smaksättningen. Jag förberedde den enligt paleo och LCHF.
Vad är “vanlig” hummus?
Hummus är en maträtt bestående av kikärter med sesampasta (tahini) och olivolja, smaksatt med vitlök och citronjuice. Den kommer från arabiska länder där den funnits åtminstone sedan medeltiden. Men den är populär i hela Medelhavsregionen men även i västvärlden. Kikärtsröran namn på arabiska är hummus bi tahīna som betyder ”kikärter med sesampasta”.
Du kanske undrar varför jag gjorde hummus på blomkål?
Inom paleo undviker man bönor för att de innehåller en del antinutrienter.
Antinutrienter är ämnen som skyddar växtens frön från att bli angripna eller uppätna. Frönas skal innehåller antinutrienter som bland annat lektiner, enzymhämmare och fytinsyra, och är ämnen som påverkar absorption och nedbrytning av maten när vi får i oss den.
Baljväxter som bönor och ärtor har högt innehåll av lektiner men också fytinsyra och saponiner. Saponiner är växtgifter som kan irritera och skada tarmslemhinnan. Du kan minska antinutrienterna genom att blötlägga länge och lång kokningstid.
Jag tycker att smaken och konsistensen på min blomkålshummus blev lika bra som vanlig hummus. Vi åt hummusen till köttbullar som jag kryddat med saffran och ingefära. En väldigt god kombo. Recept på köttbullar kommer snart!


Blomkålshummus
Ingredienser

Gör så här
Sätt ugnen på varmluftsfunktion 175 grader
Skölj och dela blomkålen i mindre bitar (använd även blasten)
Lägg blomkålen på en ugnsplåt och grädda den i ugnen ca 20-25 min
Låt blomkålen svalna.
Lägg alla ingredienser utom vatten och örtsalt i en bunke. Mixa tills det blir slätt, tillsätt eventuellt lite vatten för lösare konsistens.
Smaka av med örtsalt.
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på varmluftsfunktion 175 grader
Skölj och dela blomkålen i mindre bitar (använd även blasten)
Lägg blomkålen på en ugnsplåt och grädda den i ugnen ca 20-25 min
Låt blomkålen svalna.
Lägg alla ingredienser utom vatten och örtsalt i en bunke. Mixa tills det blir slätt, tillsätt eventuellt lite vatten för lösare konsistens.
Smaka av med örtsalt.
Dags för en efterrätt kanske? Vad sägs om min härliga rabarberpaj, läs mer om den här.