Plocka din egen mat, naturen bjuder dig
Det är en skön känsla att plocka sin mat själv, laga något gott med det du skördat och sedan äta och njuta av maten.
Ut och plocka nässlor, det är bästa gröna valet, varför kanske du undrar?
Jo brännässlor är….
- Helt gratis
- Du får vardagsmotion när du plockar
- Miljösmart, det behövs inga transporter av din mat till affären
- Det är gott
- Innehåller vitaminer A och C, mineraler järn, kalium mangan och kalcium
- Läkeväxt, har inom folkmedicin använts vid anemi, ödem och diabetes
Hur du använder nässlorna:
- Koka dig en god grön soppa.
- Använd som spenat i grytor eller stuvningar.
- Torka bladen, smula sönder dem och lägg nässlorna i din mat
- Torka eller använd färska blad till örtte.
- Gör nässelchips
Våren är den bästa skördetiden. Plocka de små späda bladen. Men du kan även plocka mitt i sommaren, ta bara de spädaste bladen högst upp och plocka inte den grova stjälken.
Jag plockar mina nässlor på mina dagliga promenader, jag har vantar, påse och en liten sax i jackfickan.


Rensar och hackar dem när jag kommer hem. Ibland steker jag dem i ghee med lite lök, kryddar med salt och peppar.


Jag gjorde en väldigt god nässelsoppa, med en liten smak av citron. Många äter ju ägg i sin spenatsoppa men jag valde att ha i lite torsk från gårdagens middag och för att få lite färg på torsken så la jag den i lite rödbetsjuice. Jag älskar ju när det blir färg på maten.
Mitt recept på nässelsoppa är mjölk och glutenfritt och lagat enl Paleokost, LCHF och AIP Autoimmun paleo. Hoppas det smakar.


Nässelsoppa, grön och god Paleo – LCHF – AIP
Ingredienser

Gör så här
Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar.
Förväll nässlorna i lite vatten någon minut, häll av vattnet men spara det till soppan. Hacka nässlorna.
Skala och hacka lök och vitlök fint.
Fräs lök och vitlök med fett någon minut i en gryta.
Tillsätt nässlorna, vatten/buljong och kokosgrädde
Koka nässelsoppan i fem minuter. Mixa med mixer.
Tillsätt citronskal och citronsaft.
Smaka av soppan med örtsalt.
Servera nässelsoppan med fisk, kokt ägghalva eller något annat du gillar eller har i kylskåpet.
Ingredients
Directions
Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar.
Förväll nässlorna i lite vatten någon minut, häll av vattnet men spara det till soppan. Hacka nässlorna.
Skala och hacka lök och vitlök fint.
Fräs lök och vitlök med fett någon minut i en gryta.
Tillsätt nässlorna, vatten/buljong och kokosgrädde
Koka nässelsoppan i fem minuter. Mixa med mixer.
Tillsätt citronskal och citronsaft.
Smaka av soppan med örtsalt.
Servera nässelsoppan med fisk, kokt ägghalva eller något annat du gillar eller har i kylskåpet.
2 comments
Som jag har letat efter en nässelsoppa med ingredienser helt i min smak! Tack!
Vad roligt, hoppas du gillar den 🙂
Vänligen Tina