Detta recept bjuder på en riktigt härlig nässelsoppa med en skvätt citron.
Plocka dina egna nässlor
Det är en speciellt skön känsla att plocka sin mat själv, laga något gott med det man skördat och sedan äta och njuta av maträtten. Smaken blir extra god!
Ut och plocka nässlor, det är bästa gröna valet! ”Varför?” kanske du undrar.
Våren är den bästa skördetiden. Plocka de små späda bladen. Men du kan även plocka mitt i sommaren, ta bara de spädaste bladen högst upp och plocka inte den grova stjälken. Innan du stoppar nässlorna i munnen måste du förvälla dem, vilket innebär att du snabbt kokar dem och sedan kyler ned dem så att de blir ätbara och inte bränns längre.
Fördelar med brännässlor:
- Helt gratis
- Du får vardagsmotion när du plockar
- Miljösmart, det behövs inga transporter av din mat till affären
- Det är gott
- Innehåller vitaminer A och C, mineraler järn, kalium, mangan och kalcium
- Läkeväxt, har inom folkmedicin använts vid anemi, ödem och diabetes.
Maträtter av nässlor:
- Koka dig en god grön nässelsoppa
- Använd som spenat i grytor eller stuvningar
- Torka bladen, smula sönder dem och lägg nässlorna i din mat
- Torka eller använd färska blad till örtte
- Gör nässelchips.
Jag plockar mina nässlor på mina dagliga promenader. Vantar, påse och en liten sax hänger med i jackfickan.


Rensar och hackar dem när jag kommer hem. Ibland steker jag dem i ghee med lite lök, samt kryddar med salt och peppar.


Härlig nässelsoppa!
Jag gjorde en väldigt god nässelsoppa, med lite smak av citron. Många äter ägg i sin spenatsoppa men jag valde att ha i lite torsk från gårdagens middag istället. För att få lite färg på torsken lade jag den i lite rödbetsjuice. Jag älskar ju när det blir färg på maten!
Mitt recept på nässelsoppa är mjölk- och glutenfritt och lagat enligt Paleokost, LCHF och AIP Autoimmun paleo.
Prova att göra nässelsoppa du med! Hoppas att det smakar.

Till efterrätt bjuder jag på mitt härliga recept på rabarberpaj! Givetvis sockerfri och gjord enligt paleo.


Nässelsoppa, grön och god Paleo – LCHF – AIP
Ingredienser

Gör så här
Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar.
Förväll nässlorna i lite vatten någon minut, häll av vattnet men spara det till soppan. Hacka nässlorna.
Skala och hacka lök och vitlök fint.
Fräs lök och vitlök med fett någon minut i en gryta.
Tillsätt nässlorna, vatten/buljong och kokosgrädde
Koka nässelsoppan i fem minuter. Mixa med mixer.
Tillsätt citronskal och citronsaft.
Smaka av soppan med örtsalt.
Servera nässelsoppan med fisk, kokt ägghalva eller något annat du gillar eller har i kylskåpet.
Ingredienser
Instruktioner
Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar.
Förväll nässlorna i lite vatten någon minut, häll av vattnet men spara det till soppan. Hacka nässlorna.
Skala och hacka lök och vitlök fint.
Fräs lök och vitlök med fett någon minut i en gryta.
Tillsätt nässlorna, vatten/buljong och kokosgrädde
Koka nässelsoppan i fem minuter. Mixa med mixer.
Tillsätt citronskal och citronsaft.
Smaka av soppan med örtsalt.
Servera nässelsoppan med fisk, kokt ägghalva eller något annat du gillar eller har i kylskåpet.
2 comments
Som jag har letat efter en nässelsoppa med ingredienser helt i min smak! Tack!
Vad roligt, hoppas du gillar den 🙂
Vänligen Tina