Lever innehåller all näring kroppen behöver
All inälvsmat är generellt väldigt näringsrik och speciellt levern som är det mest näringstäta du kan äta. Våra förfäder åt inälvsmat som en vardaglig del av sin diet men idag tycker många att det är lite udda, och det var inte länge sedan jag var en av dem som gärna ignorerade denna typ av mat.
Har haft väldigt svårt för att börja äta inälvsmat, bara tanken på det men även lukt och konsistens har jag svårt för.
Jag övar mig på att äta inälvsmat, och försöker krydda och laga den så att den smakar bra. Min leverpaté blev god både som varm och kall, och extra god blev den med syrad gurka till.
Patén var lätt att skiva och även god (varm) ihop med grillad brysselkål som jag åt med smält ghee och lite lingon.
Min man älskar lever, gärna stekt och lite rå i mitten. Vi får se om jag också någon dag kommer att kunna äta den som den är. I väntan på den dagen lagar jag den med mycket kryddor, så att den näringstäta levern blir god och ger min kropp bra näring.
Receptet är Paleo, LCHF och AIP.


Fakta om lever och inälvsmat
Vetenskaplig forskning har visat att konsumtion av lever, hjärta och t ex sardiner kan minska risken för hjärtsjukdomar, autoimmuna störningar och demens. Ät mer lever och inälvsmat för att optimera din hälsa!
1. Bättre ämnesomsättning och ökad energi
Vitalisera varje cell i kroppen genom att mata mitokondrierna som är cellernas kraftverk. Levern ger dina celler viktiga vitaminer och näringsämnen.
Lever från gräsbetat kött är en av de mest näringsrika livsmedel på planeten. Här är näringsinnehållet för ca 100 g (4 oz) av ditt dagliga behov (källa Terry Wahls):
- 1108% vitamin B12
- 380% vitamin A
- 180% vitamin B2
- 88% kolin
- 80% vitamin B9
- 72% vitamin B3
- 64% selen
- 60% vitamin B6
Många vitaminer innehåller syntetiska vitaminer (som din kropp inte kan bearbeta så bra). Dock är inälvsmat naturlig mat som kroppen enklare tar upp och bearbetar.
2. Bra för din sköldkörtel
Inälvsmat är en bra källa till vitamin A som är ett viktigt vitamin för sköldkörtel- och hormonhälsa. Mer av vitamin A hittar du i inälvsmat än i spenat, grönkål och även morötter.
Inälvsmat innehåller A-vitamin i den ”aktiva formen” som kallas retinol som dina celler kan använda direkt.
3. Inälvsmat ökar metabolism och ger mer energi
Inälvsmat innehåller energiförstärkande näringsämnen som järn, vitamin B12 och CoQ10 som påskyndar cellmetabolismen och förbränner fett.
Flera studier har funnit att när du äter inälvsmat hjälper det din hjärna att bygga och reparera neuroner, motstå skador från inflammation och bekämpa hjärtsjukdomar som Alzheimers och demens.
Inälvsmat är särskilt högt i kolin som ett viktigt mineral för hjärnan. Kolin jobbar för att hålla minnet i trim och ökar kognitiv prestanda.
Vill du bli smartare? Ät då inälvsmat!
Information kommer från läkaren Terry Wahls som fick MS och satt i rullstol i 4 år, idag har hon förbättrat sin hälsa och cyklar till jobbet läs mer här
Detta och 75 andra recept på näringstätmat finns med i kokboken Läkande Dundermat som du läser mer om här.
Leverpaté bästa näringen för din kropp Paleo / LCHF / AIP
Ingredienser

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka gul lök och vitlök.
Fräs lök ihop med övriga kryddor i talg eller ghee.
Ta bort hinnor på levern och mixa den i matberedare tillsammans med lökblandning
Blanda nötfärs och mixad lever.
Häll i ugnsform och grädda i ugn ca 1 timma. Jag använde ett bakplåtspapper i formen.
Goda att äta både varm och kall, jag serverade med ugnsgrillad brysselkål, rödlök och rädisor och smält ghee.
Ingredienser
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka gul lök och vitlök.
Fräs lök ihop med övriga kryddor i talg eller ghee.
Ta bort hinnor på levern och mixa den i matberedare tillsammans med lökblandning
Blanda nötfärs och mixad lever.
Häll i ugnsform och grädda i ugn ca 1 timma. Jag använde ett bakplåtspapper i formen.
Goda att äta både varm och kall, jag serverade med ugnsgrillad brysselkål, rödlök och rädisor och smält ghee.
1 comment
[…] https://colorfulhealth.se/naringsrik-mat/Näringstäta Organfärsbiffar […]