Blomkålstabbouleh Paleo / Lchf / AIP
Denna fina blomkålstabbouleh är god till det mesta! Prova att variera färska kryddor som mynta, oregano eller varför inte rosmarin. Testa dig fram till din favorit.
Blomkålstabbouleh, pioner, färger och sol – vilken lyx i vardagen 💕💕💕
Att jag älskar färg har du väl inte missat 😊
Fin #lila tallrik som jag köpte i #lissabon. Det mesta i min #dukning är #loppisfynd. I glaset har jag #rödbetsjuice.
På tallriken är #blomkålstabouleh och #köttfärsbiff med kött från #gronagardar,
#syrademorötter och blandat grönt.


Blomkålstabbouleh Paleo / Lchf
Ingredienser

Gör så här
Riv blomkål
Hacka eller klipp persilja
Finhacka lök, riv eller pressa vitlök
Riv citronskal och pressa juice, blanda med olivolja
Blanda allt samman och smaka av med salt och peppar.
Dela gulbeta och morot i mindre bitar och dekorera salladen
Ingredienser
Instruktioner
Riv blomkål
Hacka eller klipp persilja
Finhacka lök, riv eller pressa vitlök
Riv citronskal och pressa juice, blanda med olivolja
Blanda allt samman och smaka av med salt och peppar.
Dela gulbeta och morot i mindre bitar och dekorera salladen
Lite om blomkål
Tillagningssätt
Blomkål (Brassica oleracea var. Botrytis på latin) är en grönsak inom arten kål (Brassica oleracea) och är en populär ingrediens i t ex soppor och annan kokt mat, men äts även ugnsbakad, rå eller inlagd. Gott även i sufflé och gratäng. I detta recept av blomkålstabbouleh finhackar vi blomkålen och ersätter matris. Den ätbara delen är ansamligen av tätt sittande blomställningar, man börundvika bladen.
Näringsinnehåll
Blomkål är rikt på vitamin C (98,8 % av RDI), kostfiber, vitamin K (36 % av RDI), B6 (12,8 % av RDI) och kalium (17 % av RDI). Källa.
Ursprung
Vild blomkål förekommer kring medelhavsländerna, i södra Storbritannien och på södra Irland. Man började odla blomkål i Mellanöstern för några tusen år sedan och i Spanien på 1100-talet. Idag är det en populär gröda som odlas och konsumeras världen över.
Ståndort
Blomkålen vill gärna ha jämna doser av vatten. Huvudet är känsligt för stötar och gulnar lätt om det utsätt för ljus. Rotsystemet är svagt i jämförelse med många andra växter.
Den odlas i hela Sverige men anses vara svårodlad. Blomkålen trivs framförallt i södra delarna av landet och importeras även från Nederländerna, Belgien, Frankrike, Italien och USA.
Utseende
När man ser på den kan man ana att blomställningen tidigt upphör att växa på längden. Istället tjocknar och förgrenar den sig. Blomkålen består av en mängd blomknoppar tätt samlade i buketter. Oftast igenkänns den genom sin vita färg (tillväxt utan solljus), men förekommer även i andra färger som violett, ljusgrön eller gul.
Älskar du blomkål? Här är ytterligare ett recept: Paella på blomkål med räkor och musslor. Givetvis enligt paleo, LCHF och AIP.