Gillar du smörstekt makrill?
Det blir egenfångad makrill till middag! Gud så gott! Det blir ju extra gott när man själv fiskat upp den. Jag var ute och fiskade med min pappa och Kimmo förra veckan.
Min pappa har båt ute vid Marstrands ön dit vi brukar åka och fiska ibland. Denna gång hade vi tur och fick upp elva (!) makrillar. Det var en fantastiskt fin och stilla morgon.


Jag fick upp två stycken makrillar bara efter någon minut, vi fiskar med strömming som lockbete.
Jag fick ingen mer fisk, pappa och Kimmo fiskade upp resterande nio makrillar. 🙂


Vi åt några av fiskarna direkt såklart men resten av filéerna la vi i frysen som passade fint till lunch igår.
Makrill är godast stekt i smör tycker jag. Jag åt makrillen tillsammans med egenodlad sallad, avokado och surkål (surkålen kom tyvärr inte med på fotot). Uträkning från kostbevakningen, jag räknar inte kalorier utan kollar snarare hur mycket fett, protein och kolhydrater det innehåller och strävar efter 80% fett.
Gillar du makrill och annan fisk? Här kan du kika på mitt recept på en riktigt härlig fisksoppa med saffran och räkor, mums!


Lite om makrill
Trivs på västkusten
Makrill, även kallad atlantisk makrill heter Scomber scombrus på latin, lever rikligt i Atlanten vid den Nordamerikanska kusten, i Nordsjön, Medelhavet och Svarta havet. En vuxen makrill blir mellan 30 till 60 centimeter lång, kan väga upp till 3 kg och bli hela 20 år gammal! Det trodde jag knappt om en relativt liten fisk! Makrill är en mycket populär och omtyckt matfisk i Sverige, framförallt på västkusten, men även i Atlanten och andra kringliggande vatten.
En riktig djupdykare
Under vintrarna trivs den bättre i djupare vatten och på våren simmar den upp till bland annat Skagerrak och Kattegatt för att leka. Efter leken blir den kvar i dessa områden fram till hösten då det blir dags för att vistas i djupare och kallare vatten igen.
Makrillen saknar simblåsa, vilket innebär att den kan dyka obehindrat. Makrillen äter i regel plankton och mindre kräftdjur, miniräkor samt rom från andra fiskarter. Fiskyngel och småfisk är delikatesser för makrillen.
“Makrillens dag” firas den sista torsdagen i juli, och festligheter anordnas på Makrillakademin på Skaftölandet i Lysekils skärgård.