Goda grönsaker med nötfärsbiffar på ugnsplåt
Naturen bjuder på vit snö och färgstarka grönsaker i vinter. På min ugnsplåt har jag denna gång riktigt matiga grönsaker och nötfärsbiffar. Superenkelt att tillaga då man bara skivar och slänger på allt man vill ha på en ugnsplåt – en riktig glädjeplåt! Jag har döpt mina mixade ugnsplåtar till glädjeplåten, helt enkelt för att mina ögon blir glada när jag lagar den och kroppen blir glad när jag äter från den. På plåten finns mina olivbiffar igen (de är en favorit just nu) och grönsaker.
Jag brukar använda de grönsaker och rotfrukter som finns i kylskåpet. Denna gång hade jag rödkål, polkabeta, butternutpumpa, rödlök, oliver, squash, jordärtskocka, morot och broccoliskaft.
Receptet för ungsplåt:
Olivbiffar 4 portioner
500 g nötfärs ekologiskt
100 g kalamataoliver
2 vitlöksklyftor
1 msk oregano
2 tsk örtsalt
-Kärna ur oliverna och hacka dem grovt.
-Pressa vitlök och blanda i en skål med oliver, nötfärs, oregano och örtsalt.
-Forma färsen till 8 biffar och lägg dem på en ugnsplåt.
-Tvätta och skala de grönsaker som behöver det.
-Dela grönsaker i skivor och lägg dem bredvid biffarna på en ugnsplåt.
-In i ugnen på 175 grader, varmluftsfunktion ca 20 min (Tills biffarna är färdiga). Jag gillar när grönsakerna är al dente.
-Ringla på lite god olivolja.
-Salta och krydda med någon örtkrydda du gillar.
Servera gärna med en grön sås. Recept på Avokadosås här.
Kika in i ditt kylskåp och se om du kan göra dig en egen glädjeplåt!
På min Instagram profil kan du få mer inspiration och även fler recept. Klicka på bilden nedan så kommer du till mitt konto:
Lite om polkabetan
Polkabetan (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. esculenta) är en underart till rödbetan och är en av mina favoriter att ha på ugnsplåten då jag tycker den är så unik och fin i sin färg och form. Namnet har den fått för sina vita och rödrosa färger och har en mildare smak än rödbetan. På engelska heter den chioggia beet och på italienska säger man barbabietola di Chioggia. Chioggia är en stad i nordöstra Italien.