Älskar ugnsbakad brysselkål, så gott gott 😋😍 Då ska du få smaka på denna härliga brysselkålsallad!
Jag är nyfiken på om du gillar det.
För några år sedan var jag inte speciellt förtjust i brysselkål då jag tyckte de smakade lite väl beskt. Numera tycker jag det är supergott!
När min son fyllde 18 år serverade vi brysselkålsallad som blev mycket uppskattad av hela familjen. Jag serverade även lasagne, efter önskemål från min son, en traditionell variant och en med squash istället för lasagneplattor. Detta tillsammans med en supergod rödbetssallad med fetaost, kapris, grönsallad och tomat samt en gurksallad med dressing bredvid.
Om du gillar brysselkål, vad har du då för favoritrecept ?
Ljummen brysselkålsallad
Ingredienser

Gör så här
Dela brysselkål och rödlök, ugnsbaka dem ca 20 min på 200 grader
Blanda olivolja och vinäger dressingen, smaka av med pressad vitlök och örtsalt
Hacka grönkål, lägg i en skål och blanda med brysselkål och rödlök när de är färdiga.
Lägg på lingon och ringla över dressingen.
Ingredienser
Instruktioner
Dela brysselkål och rödlök, ugnsbaka dem ca 20 min på 200 grader
Blanda olivolja och vinäger dressingen, smaka av med pressad vitlök och örtsalt
Hacka grönkål, lägg i en skål och blanda med brysselkål och rödlök när de är färdiga.
Lägg på lingon och ringla över dressingen.
Lite om brysselkål
Brysselkål, även kallad rosenkål, är en spännande kålsort som växer med många små huvuden i stora klasar på samma stjälk. Växten blir ungefär 70-80 centimeter hög och lever upp till tre år. Man får dock vänta ett år, först då utvecklar brysselkålen knopparna som vi har i maträtter.
Brassica oleracea är det latinska namnet och växten befinner sig inom kålarten i familjen korsblommiga växter. Brysselkålen växer framförallt i Belgien och har fått namnet Bryssel från landets huvudstad.
Att äta en del brysselkål och andra korsblommiga grönsaker kan skydda mot cancer i mage, lungor, njurar, bröst, urinblåsa och prostata. De kan även förebygga mot andra hälsoproblem, såsom högt blodtryck, högt kolesterol, hjärtsjukdomar och diabetes. Jämfört med den klassiska kålen innehåller brysselkål mer näring och har högre nivåer av t ex vitamin A och C, folsyra, kalium, magnesium och fosfor. De små kålhuvudena är några av de mest näringstäta från växtriket i de kalla delarna av världen. Eftersom att de producerar socker som reaktion mot frost smakar de mindre bittert och ibland t o m lite sött.
För att behålla vitamin C värdet är det bra om man ångkokar sin brysselkål eftersom att för hög värme kan innebära att vitaminerna går förlorade.
Fler recept
Brysselkålsallad är en av mina favoriter. Nedan får du några fler utsökta och varma recept med brysselkål som alla är enligt paleo, LCHF och AIP kost. Hoppas att det smakar!
4 comments
Tack för inspirationen. Denna brysselkålsallad blir till årets julbord.
Kram
Roligt, hoppas det smakade gott på julbordet.
Önskar dig ett fint nytt år.
Tror att jag är brysselkålsberoende det är ju så underbart gott. Ska testa ditt recept med ugnsrostad brysselkål.
Låter som ett mycket bra beroende
Jag älskar också brysselkål. Så gott både stekt och ugnsgrillad. Önskar dig ett fint nytt år.