Svenska grönsaker i säsong november
previous post
Svenska rotfrukter och kål är i säsong nästan hela året, det är alltid ett bra val att äta. Just nu finns massor av svenska rotfrukter och kål i affären.
Därför är det bäst att följ den svenska säsongen och välj närodlat, ekologiskt och frilandsodlat. Snart möter vi lite kallare tider där vi kan njuta av middagar där levande ljus lyser upp våra tallrikar. Dessutom är de ju väldigt goda.
Nu får vi vänta på allt grönt som sommaren ger oss. Nu är det bäst att välja grönsaker som är i säsong, grönsaker som inte behöver transporteras långväga eller grönt som växer upp i uppvärmda växthus.
Att äta enligt säsong och främst grönsaker från Sverige, i andra hand Nordeuropa och i tredje hand från Sydeuropa är därför klimatsmart. Välj råvaror odlade så nära dig själv. Bäst är mat du odlat själv såklart, eller varför inte plocka i naturen. I naturen just nu finns det fortfarande trattkantareller helt gratis och så gott. Har du tips på vad vi kan plocka i naturen nu i november får du gärna skriva en kommentar nedan, jag vill lära mig mer om vad jag kan äta från naturen.
På Naturskyddsföreningens sida kan du läsa:
“Under vintern är det bra att välja grövre grönsaker som vitkål, rödkål och morot istället för att slentrianmässigt välja sallad, tomat och gurka. 1 kilo morötter orsakar bara en femtedel så mycket växthusgaser som 1 kilo tomater. Därför är det bara att byta en tomat mot en morot ibland.”
Njut av grönsaker i säsong det är bättre både för din plånbok och miljön. Vilket såklart är en vinnande kombo.
Mer information om mat i säsong kan du läsa här Naturskyddsförening
I min nya kokbok ”läkande dundermat” finns flera recept med svenska grönsaker och kål. Läs om boken här.