Grönsaker att välja i februari – säsongens bästa
Svenska rotfrukter och kål är i säsong nästan hela året och är därför ett bra val att äta både av miljöskäl men också för din plånboks skull då de ofta är prisvärda. Just nu finns svenska rotfrukter och kål fortfarande i matbutiken, så passa på! Välj gärna närodlat och ekologiskt. Svenska vårprimörer får vi längta efter under ett litet tag till. I väntan på våren och ljusare tider får vi följa den svenska säsongen. Nu kan vi njuta av middagar där levande ljus lyser upp våra tallrikar. En varm god soppa med rotfrukter gör magen glad i vinterkylan.
Äta enligt säsong
Bäst just nu är att välja svenska grönsaker som inte behöver transporteras långa vägar till matbordet.
Att äta enligt säsong och främst grönsaker från Sverige, i andra hand Nordeuropa och i tredje hand från Sydeuropa är klimatsmart men också bättre för din kropp. Välj råvaror odlade så nära dig själv som möjligt. Under vintertid är det också bra att kika efter svenska grönsaker i frysdisken när du handlar.
På Naturskyddsföreningens sida kan du läsa:
“Under vintern är det bra att välja grövre grönsaker som vitkål, rödkål och morot istället för att slentrianmässigt välja sallad, tomat och gurka. 1 kilo morötter orsakar bara en femtedel så mycket växthusgaser som 1 kilo tomater. Därför är det bara att byta en tomat mot en morot ibland.” Länk till Naturskyddsföreningen här.
Njut av grönsaker i säsong det är bättre både för din plånbok och miljön. Vilket såklart är en vinnande kombo.
Längre ned i inlägget finns länkar till recept med säsongens grönsaker.
Bra grönsaker i säsong, februari månad:

Recept med svenska rotfrukter
Lammfärsbiffar med rotselleriris
Rödkålssallad (Anpassa ingredienser efter säsongen)
Läkande från höstträdgården – grönsaker i februari
Här är några tips på vad de olika grönsakerna från februaris höstträdgård innehåller och är bra för:
Gulbeta – Innehåller fiber, C-vitamin och nitrat. Bra för tarmflora och immunförsvar.
Gul lök – Rik på antioxidanter och svavelföreningar. Sänker kolestorolvärdet, håller blodsockernivåer jämna och stimulerar avgiftningsenzymer i levern och har en antibiotisk effekt.
Grönkål – Har C-vitamin, fiber, protein (9 essentiella aminosyror för kroppen), betakaroten m m. Är en antioxidant som även är bra för tarmfloran, hud och ögon.
Pumpa – Rikt på antioxidanter och betakaroten (A-vitamin). Bra för synen och hjälper immunförsvaret.
Rotselleri – Innehåller vitaminerna K1, B6, C samt fosfor och kalium. Kalium minskar risken för skadligt högt blodtryck.
Rödbeta – Rikt på nitrat som omvandlas till kväveoxid i kroppen som i sin tur gagnar blodomloppet. Rödbetan är även bra för hjärtat, hjärnan, levern och magen.
Rödkål – Likt kål är väldigt nyttig med mineraler och vitaminer som C (mer än apelsinen!), A, kalcium, järn, folat och antioxidanter. Den har antiinflammatoriska egenskaper som skyddar ditt immunsvar och folat hjälper produktionen av röda blodkroppar.
Vitkål – Som alla kålsorter innehåller den klassiska kålen också massor av mineraler, vitaminer, kalcium, järn, fiber. Den är bra för magen och är antiinflammatorisk. Ät den rå för att absorbera magsyra och lugna magen.
Vitlök – En klassisk naturlig antibiotika som är bra för immunförsvaret, har antibakteriella egenskaper, sänker blodtrycket och kan förebygga och motverka förkyldningar. Vitlöken innehåller bland annat vitaminerna B6, C, K, kalcium, kalium, magnesium, järn och fosfor.